понеділок, 29 вересня 2008 07:54

Опозиціонери не потрапили до нового парламенту Білорусі

Опозиціонери не потрапили до нового парламенту Білорусі
Ніхто з кандидатів, які представляли опозиційні сили на парламентських виборах в Білорусі, в новий склад Палати представників не пройшов, передає в понеділок агентство "Интерфакс".

Про це стало відомо після того, як глава ЦВК Лідія Єрмошина оповістила попередні підсумки голосування по 100 з 110 виборчих округів. Журналісти попросили уточнити, чи дійсно опозиція до парламенту не потрапила. "Абсолютно правильно, ніхто з представників опозиції не пройшов", - підтвердила Єрмошина.

Як пояснила глава ЦВК, виборці не голосували за опонентів влади через "небажання різко змінити життя". Білоруський виборець "боїться втратити те, що має" і вельми насторожено ставиться до слова "опозиція", нагадала вона.

Кандидати від опозиції отримали від 5 до 15 відсотків голосів, повідомив раніше секретар центральної виборчої комісії Микола Лозовік. Так, глава Об"єднаної громадської партії Анатолій Лебедько набрав 9,7 відсотка, представник БСДПГ Ігор Ринкевіч 15 відсотків, лідер білоруських комуністів Сергій Калякін - 15,6 відсотка, Ольга Козуліна - 8,6 відсотка. Депутат парламенту Ольга Абрамова, яку називають представником конструктивної опозиції, набрала 24 відсотки, уточнює "Интерфакс".

Вибори депутатів Палати представників Національних зборів пройшли в Білорусі в неділю, 28 вересня. У виборах брали участь 264 кандидати, причому в деяких округах вибори пройшли на безальтернативній основі. Явка виборців, за підрахунками ЦВК, склала 75,3 відсотка.

Увечері в неділю в центрі Мінська пройшов мітинг прихильників опозиційних сил Білорусі. За різними даними, в заході брали участь від 500 до декілька тисяч осіб. Лідери опозиції оголосили, що під час виборів було допущено безліч порушень, а явка завищена у декілька разів. Активісти назвали вибори, що відбулися, фарсом і закликали провести повторне голосування. Демонстрація не була санкціонована владою, проте пройшла без інцидентів.

Зараз ви читаєте новину «Опозиціонери не потрапили до нового парламенту Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути