вівторок, 06 жовтня 2020 15:02

Опитування показало, які незручності принесла пандемія для українських заробітчан

Опитування показало, які незручності принесла пандемія для українських заробітчан
Багато опитаних українців приїхали на роботу до Польщі вже під час пандемії. Фото: pixabay

Близько 40% українських заробітчан у Польщі змінили роботу через коронавірусну кризу.

92% із них не шкодують, що залишилися в цій країні під час карантину, повідомили в опитуванні, проведеному польською компанією EWL із Центром Східної Європи Варшавського університету серед іноземних працівників упродовж 26 серпня - 8 вересня, передає "Укрінформ".

Дослідження показало, що пандемія підштовхнула 39,4% іноземців у Польщі змінити роботу. При цьому 29,4% змушені були також змінити населений пункт, а 32,3% - сферу працевлаштування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прибутки заробітчан падають: обсяг грошових переказів до України зменшився

Серед аргументів, через які українці залишилися в Польщі під час пандемії, називають: проблеми з наявністю роботи в Україні під час коронакризи (47,1%); можливість працювати в Польщі й надалі (44,2%); автоматичне продовження польською владою легального перебування і праці в Польщі на час пандемії (39,7%).

Багато опитаних українців приїхали на роботу до Польщі вже під час пандемії. Для 28,9% опитаних це був перший приїзд до цієї країни. Найчастішим аргументом щодо приїзду є вища зарплата, ніж в Україні (53%). Найбільш обтяжливим після приїзду до Польщі під час пандемії вказують обов'язкове відбування карантину (50,8%) і перетин кордону з Польщею (38,4%). Серед опитаних іноземців 21,5% виїжджали з Польщі під час пандемії. Найбільші складнощі для іноземців зараз - зменшення годин праці (41,8%) та психологічне напруження (37,4%).

Якщо пандемія не завершиться упродовж найближчих 9 місяців, 31,3% опитаних іноземних працівників мають намір залишитися в Польщі, оскільки це дозволено польським законодавством.

Українці, які мали власний малий та середній бізнес і збанкрутіли на карантині, їдуть на заробітки до Польщі. Таких випадків значно побільшало, повідомляє Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal. Також конкуренцію їм почали складати трудові мігранти з Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Опитування показало, які незручності принесла пандемія для українських заробітчан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути