Ексклюзиви
середа, 07 жовтня 2020 11:47

Опитування показало, скільки українців хочуть закрити кордон із Росією

Опитування показало, скільки українців хочуть закрити кордон із Росією
У Росії порівняно з січнем 2020 року трохи збільшилася кількість бажаючих закритих кордонів з Україною. Фото: ДПСУ

39% громадян України виступають за закриття кордону з РФ, а в Росії закрити кордон з Україною хочуть 30%.

Порівняно з вереснем 2019-го і лютим 2020 року, рівень підтримки незалежності України (відсоток тих, хто вважає, що Україна має бути незалежною від Росії) залишається таким самий – 90%. Цей показник практично не змінюється з 2014 року. Про це свідчать результати спільного дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) та "Левада-центру".

"Кількість тих, хто бажає закритих кордонів із Росією, становить 39%, а кількість тих, хто бажає незалежних відносин, але без кордонів і митниць, - 51%", - йдеться в результатах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна має бути в ЄС і НАТО, Росія - агресор: результати опитування

У Росії, порівняно із січнем 2020 року, трохи побільшало тих, хто за закритий кордон з Україною (було 26%, стало 30%) та зменшилася кількість тих, хто не хоче мати візи і кордони (із 56% до 51%). Кількість тих, хто прагне об'єднання в одну державу, практично не змінилася - 16%.

"Цього разу опитування не є повністю еквівалентними, бо в Росії дослідження проводилося методом особистого інтерв'ю (face-to-face), а в Україні – методом телефонного опитування. Це питання потребує подальшого вивчення", - розповіли у КМІС.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) з 12 до 16 вересня 2020 року провів опитування методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Під час опитування проведено 2000 інтерв'ю. Статистична похибка вибірки, з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1, не перевищує: 2,2% для показників, близьких до 50%, 2,1% - для показників, близьких до 25%, 1,4% - для показників, близьких до 10%.

"Левада-центр" проводив опитування за репрезентативною вибіркою населення Росії - 1601 особа віком 18 років і старше, 20-26 серпня 2020 року методом особистого інтерв'ю. Статистична похибка при вибірці 1601 особа, з імовірністю 0,95, не перевищує: 3,4% для показників, близьких до 50%, 2,9% - для показників, близьких до 25% / 75%, 2,0% - для показників, близьких до 10% / 90%, і 1,5% - для показників, близьких до 5% / 95%.

Понад 60% українців вважають, що війну на Донбасі розпочала Росія. Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова. 60,3% опитаних сказали, що війну на Донбасі почала Росія (в лютому 2019 року таких було 48,5%). 21,3% респондентів вважають, що "війну почали український уряд та олігархи", а 18,4% не визначилися з відповіддю.

Зараз ви читаєте новину «Опитування показало, скільки українців хочуть закрити кордон із Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути