Ексклюзиви
четвер, 03 травня 2007 17:49

Опариші лікують рани швидше за антибіотики

За даними британських учених, личинки мух здатні очистити трофічні виразки, рани і пролежні від інфекції у декілька разів швидше, ніж традиційна терапія.

У проведеному співробітниками Манчестерського університету дослідженні взяли участь 13 хворих цукровим діабетом у віці від 18 до 80 років. Усі пацієнти мали інфіковані золотистим стафілококом трофічні виразки нижніх кінцівок.

Протягом трьох тижнів, личинки м"ясних мух повністю очистили рани від інфекції у 12 з 13 хворих. У пацієнтів також спостерігалося скорочення некротичної тканини і збільшення рубцевої тканини на виразках. Стандартне лікування подібних ускладнень займає в середньому 28 тижнів.

Керівник дослідження професор Ендрю Боултон (Andrew Boulton) назвав отримані результати "захоплюючими". За його словами, у ряді випадків використовувати опариші для боротьби з інфекцією значно безпечніше, ефективніше і дешевше, ніж антибіотики. Професор Боултон повідомив також, що застосовує опариші для лікування інфекцій трофічних виразок у діабетиків упродовж останніх десяти років.

Звіт про дослідження опублікований у журналі Diabetеs Сare. Найближчим часом прихильники нетрадиційної методики боротьби з інфекцією планують підтвердити її ефективність новими, масштабнішими клінічними дослідженнями.

Личинки мух здатні харчуватися м"ясом, що тільки розкладається, тому, потрапляючи в інфіковану рану, ці істоти знищують уражені некрозом ділянки, залишаючи здорові тканини непошкодженими. Використання опаришів у військово-польовій медицині відоме як мінімум з часів наполеонівських воєн, повідомляють Медновості.


Зараз ви читаєте новину «Опариші лікують рани швидше за антибіотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути