Ексклюзиви
четвер, 14 травня 2009 10:58

ООН до кінця місяця підготує план боротьби з піратами в Сомалі

ООН до кінця місяця підготує план боротьби з піратами в Сомалі
Секретаріат ООН підготує програму дій по боротьбі з піратством біля берегів Сомалі до наступного в травні засідання міжнародної контактної групи з протидії морському розбою. Про це повідомив в середу заступник генерального секретаря ООН Лінн Пескоу, виступаючи на засіданні Ради безпеки по ситуації в Сомалі.

Контактна група по боротьбі з піратством біля узбережжя Сомалі, в яку входять 28 учасників, включаючи США, Росію, Китай, країни Євросоюзу, ООН та Африканський союз, почала роботу в січні цього року відповідно до резолюції Радбезу. Розгул морського розбою в акваторії Аденської затоки і західної частини Індійського океану в останні два роки перетворився на проблему світового масштабу - тільки в 2008 році пірати, за даними ООН, вчинили 120 захоплень торгових суден, а в даний момент в заручниках у них знаходяться близько 300 людей.

Контактна група по боротьбі з піратством вже провела два засідання. На останньому з них, в Каїрі 16-17 березня, було прийнято звернення до ООН з проханням підготувати пакет пропозицій, зокрема по заходах протидії піратству на суші. "Ці ініціативи будуть представлені до наступної зустрічі Контактної групи в травні", - сказав Лінн Пескоу, не назвавши точної дати.

Дипломатичне джерело в ООН повідомило, що зустріч пройде в Нью-Йорку в кінці місяця.

Експерти не раз звертали увагу на необхідність боротьби з піратами не тільки на морі, оскільки морські розбійники створили розвинену інфраструктуру на березі і по озброєнню і технічному оснащенню перевершують урядові сили.

Замгенсека ООН відзначив, що в цих цілях вже діє координаційний механізм, який "об"єднує зусилля, що робляться для боротьби з піратством у відкритому морі і на суші, як на регіональному, так і міжнародному рівні".

Пескоу також заявив, що реальних успіхів в боротьбі з піратством міжнародне співтовариство доб"ється лише стабілізувавши ситуацію в Сомалі. Одним з інструментів в цій сфері є зміцнення міжнародної миротворчої присутності, яка поки здійснюється лише силами Африканського союзу. Раніше Радбез ООН ухвалив рішення про можливість посилення контингенту Афросоюзу "блакитними касками" ООН. На засіданні в середу РБ ООН розглядав доповідь генерального секретаря Пан Гі Муна з рекомендаціями з цього питання.

Через те, що поки лише чотири держави з 60, до яких ООН звернулася по допомогу, погодилися виділити персонал для миротворчої місії в Сомалі, генсек рекомендував відкласти як мінімум на півроку рішення про нову операцію ООН, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «ООН до кінця місяця підготує план боротьби з піратами в Сомалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути