вівторок, 21 лютого 2012 23:00

Онук Франка домігся передачі Україні антарктичної станції Вернадського

Онук Франка домігся передачі Україні антарктичної станції Вернадського

73-річний онук Івана Франка Роланд домігся передачі Україні антарктичної станції Вернадського. Про це він розповів журналісту Gazeta.ua.

"Вважаю, заслуга моя була, що англійський уряд передав Україні безкоштовно антарктичну станцію Фарадея. Англійці виставили на продаж. Було багато охочих її купити – Тайвань, Південна Корея. Але шукали країну, з якої вже працювали полярники, і які могли б продовжити ті дослідження в Антарктиді. Я був куратором з питань науки. Розпочав з ними переговори. А той спеціаліст, який займався цією станцією – мав прізвище Франке. А я - Франко. І ми з ним швидко зговорилися, навіть потоваришували. Як він дізнався, що у нас багато полярників працювали на північному полюсі, він організував поїздку в Україну, а потім запросив до Лондона наших. Врешті каже: "Нас гроші не цікавлять. Ми знаємо, що у вас їх немає. Віддаємо безплатно цю станцію". А там декілька десятків мільйонів доларів. Величезні кошти закладені. Все те приміщення віддали нам", - згадав онук Франка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онук Франка у випускному альбомі заклеїв фото Сталіна портретом діда

Він розповів, що в Антарктиді зараз найбільші поклади всіх цінних копалин: золото, платина, алмази – але все це під 300-метровим крижаним покровом. А українська влада вагалася, чи приймати станцію.

"Спершу наш посол відмовляв мене цим займатися, бо станція дуже дорога. А як нам її передали, оголосив, що це велика заслуга посольства. Я тільки засміявся. Вважаю, що це велика справа. Ті країни, які мають в Антарктиді свої станції, мають право брати участь у видобуванні й отримувати свою частку цих копалин. По-друге, це єдине місце, де є величезні запаси морського криля. Теж можна добувати. Станцію перейменували у Вернадського. Вона фантастично красива. Зараз там полярні льодяні гори, затоки", - наголосив Роланд Франко.

"Я там не був. Зробив своє діло, і все. А наші депутати туди їздять. На цьому можна заробляти великі гроші. Хтось, може, заробляє", - додав він.

Франко живе у Києві. 35 років працював у Київському інституті автоматики. 1993-1997 – працював у Посольстві України в Великобританії.

Зараз ви читаєте новину «Онук Франка домігся передачі Україні антарктичної станції Вернадського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути