четвер, 26 травня 2022 15:27

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти відправили поштою 58 т награбованого в Україні - розслідування
2

Російські окупанти з 13 міст на кордоні України з Росією та Білоруссю відправили поштою СДЕК 58 т посилок.

Сервіс доставки посилок СДЕК дозволяє клієнтам відстежувати відправлення, а вагу видно в коді сторінки. Розслідування мародерств російських окупантів провели журналісти "Медіазони".

Вони дізналися, що кожне замовлення має індивідуальний номер після реєстрації відправлення в загальній системі. Завдяки цьому журналісти зібрали дані про всі відправлення з 21 лютого.

В одному випадку російські військові використали СДЕК для перевезення військового безпілотника "Орлан" і, можливо, грабували не лише українців, а й власну армію, вважають журналісти.

У результаті підозрілі посилки були знайдені в 13 прикордонних пунктах СДЕК: в Армянську й Джанкої в Криму, у Покровському Ростовській області, у Богучарі й Розсоші Воронезькій області, у Валуйках Білгородської області, у Залізногірську й Рильську Курської області, у Климові й Клінці Брянської області та в білоруському Мозирі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мабуть, комусь мало платять" - бійці ЗСУ показали, що мародерять окупанти на Харківщині

Якщо дивитися з боку України, то Валуйки – це Харківський напрямок, Клинці, Новозибків і Мозир – Київсько-Чернігівський, Рильськ – Сумський, а Джанкой та Армянськ – Херсонсько-Мелітопольський.

29 березня росіяни почали виходити з Київської області. Одночасно з виведенням обсяг підозрілих замовлень із прикордонних міст поступово збільшувався. Якщо 26 березня їх було 338 кг, то 29 березня вага перевалила за 1 т, а 2 квітня перевищила 2,5 т.

Пік таких посилок припав на 4 квітня — майже 4 т. Після короткого спаду рівно через тиждень вага підозрілих замовлень знову зростала до 3 т, після чого почалося зниження.

За даними "Медіазони" з міста Валуйки з 21 лютого до 20 травня відправили понад 15 т підозрілих вантажів. Місто розташоване за 30 км від кордону з Україною та за 20 км від ОРЛО.

З Клінців, міста за 60 км від українського кордону, за той самий проміжок часу відправили понад 13 т.

З уже відомого Новозибкова переслали сім із надлишком тонн підозрілих вантажів.

На четвертому місці білоруський Мозир, де спочатку й помітили військових. Далі йдуть Розсош, Джанкой і Рильськ.

Щоб довести, що такі великі обсяги посилок – не ознака стійких соціальних зв'язків між прикордонними та сибірськими містами, журналісти перевірили, скільки посилок йшло у зворотному напрямку. До Юрги прийшло з кордону близько 5,8 т посилок, назад – лише 51 кг. Чебаркуль, куди надіслали понад 5,5 т, відправив на кордон менш як 10 кг за всі три місяці. З Кизила на кордон не відправили жодної посилки.

Лідером серед "підозрілих" міст стало Юрга на північному заході Кемеровської області. З прикордоння України близько 5,8 т пішло до міста, де мешкає лише 80 тисяч людей.

У Юрзі стоять три великі військові частини: 106-та окрема бригада матеріально-технічного забезпечення, 74-та окрема гвардійська мотострілецька Звенигородсько-Берлінська ордена Суворова бригада (одні з тих, хто стояли в Бучі, Гостомелі та Ірпені.-Gazeta.ua) та 1-ша артилерійська бригада.

Друге місце за вагою замовлень дісталося місту Чебаркуль у Челябінській області. Там дислокуються два танкові полки: 6-й і 239-й.

До Кизила, столиці Тиви, відправили 116 підозрілих посилок загальною масою понад 3,5 т. У Кизили дислокується 55-та окрема мотострілецька бригада.

Середня вага отриманих посилок
Фото: Медіазона
Відправлення з прикордонних пунктів СДЕК

У заблокованому Маріуполі Донецької області російські загарбники намагаються вивезти металопрокат і залишки зерна з території Маріупольського порту залізницею. Росіяни терміново розпочали ремонт залізничного полотна в Маріуполі й станції Сартана.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти відправили поштою 58 т награбованого в Україні - розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути