вівторок, 11 травня 2010 08:39

Один з найбільших вулканів світу вивергається на сотні метрів

Один з найбільших вулканів світу вивергається на сотні метрів

Найвищий діючий вулкан Євразії - Ключевський на Камчатці викидає розжарену магму на висоту до 200 метрів. Крім того, в останню добу відбуваються викиди попелу з кратеру на висоту близько 1 тисячі метрів, повідомив представника Інституту вулканології і сейсмології Росії.

За його словами, сейсмостанції в районі Ключевського реєструють щодня понад 200 локальних землетрусів і безперервне вулканічне спазматичне тремтіння.

Виверження Ключевського почалося в серпні минулого року. У середині листопада, після того, як розпечена маса повністю заповнила кратер гіганта, почався схід лави по схилу вулкана.

Поки він небезпечний лише для туристів, які можуть підніматися на його вершину. Разом з тим з наростанням інтенсивності виверження збільшується ймовірність попільних викидів, які становлять небезпеку для авіації. Можливий і схід грязьових потоків, викликаних взаємодією розпеченого магматичного матеріалу і льоду на схилі вулкану.

Останнє виверження Ключевського реєструвалося в 2008 році. До цього лава гіганта вивергалася з січня по травень 2005 року. Потужне виверження 2005 викликало "просідання" Ключевського приблизно на 50 метрів: з 4,8 тисячі до 4,75 тисячі метрів. Під час останніх вивержень лава частково розтопила льодовики Ермана і Чорний. В околицях вулкану, в тому числі в селищі Ключі, віддаленому від велетня на 30 кілометрів, пройшли рясні пеплопади.

РИА-Новости

Зараз ви читаєте новину «Один з найбільших вулканів світу вивергається на сотні метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути