неділя, 28 березня 2021 19:28

"Обіди за рахунок роботодавця та низький рівень корупції" - українка назвала плюси і мінуси роботи в Данії
6

В Данії робочий тиждень триває 37 годин
Фото: may_in_denmark
В Данії робочий тиждень триває 37 годин
В Данії робочий тиждень триває 37 годин
В Данії робочий тиждень триває 37 годин
В Данії робочий тиждень триває 37 годин

Киянка Майя Заховайко шість років тому переїхала до Копенгагену. Жінка веде блог, у якому розповідає про особливості життя в країні, роботу та цікаві нюанси. Каже, що окрім плюсів життя в країні там є чимало мінусів. Майя каже, що бути мігрантом в Данії складніше, ніж в сусідній Щвеції чи Німеччині.

"Законодавство для іноземців (не з ЄС) в Данії настільки жорстке, що можна прожити 20 років і не отримати постійний вид на проживання, не кажучи вже про паспорт.

Потрібно здавати мовний екзамен, для громадянства - тест на знання культури. Для резидентсва потрібно працювати мінімум 3,5 роки на повний контракт - 37 годин на тиждень. Часткова зайнятість, фріланс, навчання, волонтерство не рахується. Тільки податки, тільки хардкор", - каже Майя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нічна торгівля і незвичні страви – українка здивувала нічним життям в Китаї

В Данії одні з найвищих податків в Європі, але й мінімальна з/п - теж порівняно нічогенька 110 данських крон - приблизно 14 євро. Середня з/п в місяць у Копенагені становить близько 21280 крон (після податків). Це 2860 євро.

"Особисто знаю двох наших програмістів, які повернулися додому, бо заробляють в Києві чи Львові значно більше, якщо порівняти податки, аренду за житло та ціни на продукти", - каже Майя.

Низький рівень корупції. Це означає, що вам не будуть платити в конверті, а роботодавець не "кине", навіть, якщо ви пропрацювали місяць.

"37-годинний робочий тиждень. В Данії збалансований принцип: робота - дім. Після 16:00 в офісах вже майже нікого нема. А-каса. Спочатку платиш мінімум півроку в "касу", а в разі звільнення матимеш виплати до двох років. Раніше було цілих 7 років. Багато фірм пропонують обіди. Ціна для робітників відносно невисока. Пласка система. Це коли немає совкового "я начальник, ти - дурень", "дідівщини" і ієрархії. Всі можуть внести пропозиції чи критику", - додає українка.

У Данії немає "сірого працевлаштування". Тільки легальна робота.

"Важко отримати роботу без данської мови. Так, парадокс, всі говорять англійською, але якщо ви не запрошений інженер чи знов таки айтішник, конкуренцію з місцевими ви, вірогідно, програєте. Ну хіба що хтось замовить слово. Бажано - данською. Є навіть така приказка: данці довіряють данцям", - додає Майя.

Наталя Сонмеж, яка живе в Туреччині, розповіла про зарплати в Туреччині. Зокрема, вчителі та лікарі тут непогано заробляють на відміну від українських колег.

Зараз ви читаєте новину «"Обіди за рахунок роботодавця та низький рівень корупції" - українка назвала плюси і мінуси роботи в Данії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути