вівторок, 21 квітня 2009 08:39

Обама розповів про тортури в ЦРУ, бо це не секрет

Обама розповів про тортури в ЦРУ, бо це не секрет

Президент США Барак Обама роз"яснив співробітникам ЦРУ своє рішення відкрити документи про застосування тортурів відносно підозрюваних в тероризмі під час відвідин штаб-квартири ЦРУ в Ленглі (штат Вірджинія).

За словами глави США, рішення розсекретити ці документи було ухвалене у зв"язку з "надзвичайними обставинами, які виникли навколо них".

"Секретність інформації, що міститься в них, вже порушена" - заявив Обама.

"Приховувати інформацію, яка і без того давно всім відома не має сенсу", - додав американський президент.

Документи, розсекречені за вказівкою Обами, містили інформацію про те, що на допитах підозрюваних в тероризмі за часів адміністрації колишнього президента США Джорджа Буша, використовувалася практика "опускання у воду", яка імітувала спробу втопити підозрюваного. Раніше Обама називав ці методи тортурами. Тим часом, як повідомлялося раніше, Обама заявив, що співробітники ЦРУ, які застосовували ці методи, не піддаватимуться судовим переслідуванням і покаранням.

Рішення президента США про розсекречення документів опинилося під вогнем критики з боку деяких колишніх керівників американської розвідслужби, які заявили, що це "подасть неправильний сигнал терористам і Аль-Каїді".

Зокрема, в неділю в інтерв"ю телекомпанії "Фокс-ТВ" колишній директор ЦРУ Майкл Хайден заявив, що "рішення розсекретити інформацію підриває роботу ЦРУ".

Раніше Хайден заявляв, що його відомство використовувало тортури водою відносно трьох підозрюваних у терактах 11 вересня. Крім того, він назвав імена терористів, які піддавалися цим тортурам, а також заявив, що їх використання на допитах було особливо ефективним.

За матеріалами: "Інтерфакс-Україна", Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Обама розповів про тортури в ЦРУ, бо це не секрет ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути