середа, 04 червня 2008 16:09

У Бразилії розробили нове біологічне пальне

Основа технології подібна до вже відомих – переробка біоматеріалу. От тільки замість звичного для українців рапсу, бразильці пропонують використовувати рослину під назвою слоняча трава.

Бразильські вчені знайшли альтернативне джерело екологічно чистого пального. Біомасу для нього виробляють із рослини, відомої як слоняча трава. Це тростина, подібна до цукрової, але непридатна для харчування людей. Зазвичай це корм для худоби та будівельний матеріал.

Вальдіней Пауліно, директор дослідницького центру: "Слонячу траву люди вживають із прадавніх часів, відтоді як почали використовувати вугілля. Нове застосування трава отримала через світову енергетичну кризу. Нинішні дослідження, як і інші пошуки альтернативних джерел енергії, – це спроба задовольнити глобальні потреби".

Експерименти бразильської корпорації сільськогосподарських досліджень свідчать, що слоняча трава має більший потенціал для виробництва пального, ніж цукрова тростина, з якої намагалися робити біодизель до цього. Крім того, пальне із слонячої трави дешевше. А це – вагомі аргументи проти критиків, які закидають, що у час, коли люди голодують і продукти дорожчають, науковці пропонують робити пальне із продовольчої сировини. До того ж слоняча трава росте дуже швидко й протягом року її можна зібрати велику кількість.

Дослідження джерел біопального тривають у Бразилії близько 10 років. Однак великі енергетичні компанії зацікавилися цими розробками лише тепер, коли паливна та енергетична криза поглибилася. Науковці сподіваються, що цей інтерес і вливання нових коштів активізують їхні дослідження, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «У Бразилії розробили нове біологічне пальне ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути