вівторок, 05 березня 2013 12:45

Новий КПК суттєво обмежив права людини - експерт

Новий КПК суттєво обмежив права людини - експерт
Правозахисник Володимир Батчаєв. Фото: Любов Карнаук.

Новий Кримінально-процесуальний кодекс суттєво обмежив право людини на вибір захисника.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив голова Черкаського обласного осередку Всеукраїнської асоціації моніторів дотримання прав людини у діяльності правоохоронних органів, правозахисник Володимир Батчаєв.

За його словами, раніше захисником по справі міг бути родич, товариш, знайомий юрист, просто фахівець у галузі права або адвокат. Тепер ексклюзивне право на ваш захист отримали лише адвокати. З одного боку, це може призвести до подорожчання послуг адвокатів, адже вони стали монополістами на ринку цих послуг, в іншому випадку це може негативно вплинути на захист особи, бо на адвоката є багато важелів впливу, вважає Батчев.

"Деякі адвокати укладали негласні угоди із судом і прокуратурою і багато на що заплющували очі. Не було нічого поганого в тому, що родичі могли бути захисниками. Це була можливість для матері дізнатися, як поводяться з її сином у місцях несвободи, як по відношенню до нього діяла міліція, що зробили органи прокуратури, аби захисти його від незаконних дій міліції. Позиція з боку міліції, співробітників прокуратури, адвокатів, суддів, мовляв "Ми Вас будемо затримувати, судити, захищати, а ви тихесенько сидіть на лаві підсудних і в цей процес не втручайтесь, бо ви можете завадити". Я знаю випадки, коли мати, аби витягнути із-за грат свого сина, вивчала Кримінально-процесуальний кодекс так, що не один адвокат із нею не зрівняється. За новим кодексом в однієї людини може бути п'ять адвокатів. Так в чому проблема, щоб серед них був хоча б один родич в ролі захисника?" - сказав Батчаєв.

Заступник голови Апеляційного суду Черкаської області Ігор Ваврів пояснив, що це не є обмеженням права на захист.

"Родичі, які беруть участь у захисті, ніякої професійної допомоги надати не могли. У більшості випадків, їхнє бажання отримати статус захисника пов'язане з тим, щоб мати необмежену можливість спілкування з особою, яка знаходиться під вартою", - зазначив Ваврів.

Новий кримінальний кодекс дійсно звузив право особи на вибір захисника, що входить у суперечність з окремими нормами Конституції, рішенням Конституційного суду, положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, наголосив керуючий партнер "Юридичної фірми "Результат" в Черкасах Максим Полішкевич.

"Якщо в особи не має коштів, щоб найняти гарного фахівця, держава жодним чином не гарантує, що той адвокат, якого нададуть безкоштовно, буде якісно виконувати свою роботу. Хто буде більш мотивований допомогти підзахисному: безкоштовний адвокат чи рідна мати? Адже вона готова не тільки на "зубок" вивчити КПК, але й буквально землю гризти, щоб врятувати свого сина", - сказав Полішкевич.

Зараз ви читаєте новину «Новий КПК суттєво обмежив права людини - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути