середа, 27 лютого 2019 15:20

Нові норми будівництва зроблять будівлі доступними

Нові норми будівництва зроблять будівлі доступними
У опублікованих нормах посилили обов'язковість влаштування елементів безбар'єрності. Фото:stalkol.com.ua

За новими нормами всі будинки та споруди в Україні, а також необхідна інфраструктура повинні обов'язково проектуватися з елементами доступності.

Впровадження цих ДБН є вагомим кроком до створення реального безбар'єрного середовища в Україні й однією з першочергових вимог у зв'язку з ратифікацією Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та Угоди про асоціацію з ЄС, - повідомили у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

У опублікованих нормах посилили обов'язковість влаштування елементів безбар'єрності, навели всі їх необхідні технічні характеристики та конкретні наочні приклади такого впровадження. Зокрема, щодо проектування:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приміщення для працівників ТРЦ будуватимуть по-новому

- пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;

- тактильних та візуальних елементів доступності: тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору;

- іншого візуального інформування, дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху та інші важливі зміни.

"Сьогодні, за даними Державної служби статистики в Україні, налічується близько 3 млн осіб з інвалідністю. А за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, інвалідність в Україні мають близько 10% від усього населення. 80% з цих людей є працездатними та активними. Проте реалізація їх прав неможлива, доки в Україні не створять реальну доступність в громадських закладах та житлових будівлях, на вулицях, у транспорті та іншій інфраструктурі. Зараз же майже 90% пандусів збудовані неправильно, немає тактильної плитки, і більшість людей навіть не знають, для чого вона потрібна, відсутні елементи доступності для іншого маломобільного населення. Так не має бути! І нові ДБН направлені в першу чергу на ефективне вирішення цієї проблеми", — підкреслив важливість нових змін заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

У Кабміні працюють над розробкою нових державних будівельних норм, які дозволять осучаснити приміщення судів в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Нові норми будівництва зроблять будівлі доступними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути