вівторок, 16 грудня 2008 12:18

Нобелівський лауреат назвав Україну новою Індонезією

Пол Кругман, нобелівський лауреат з економіки 2008 року, порівняв ситуацію в українській фінансовій системі з тим, що відбувалося в Індонезії.

"Найбільші проблеми чекають маленькі економіки Європи, - відзначає економіст в своїй колонці для NewYorkTimes, - а кризи в них нагадують кризи економік Латинської Америки і Азії".

Латвія, на думку економіста, пройде шлях Аргентини, тоді як Україну чекає шлях Індонезії.

Але, на думку Кругмана, проблеми торкнуться і розвинених економік Єврозони, таких як Британія, Франція, Італія, і найбільшої - Німеччини.

Нагадаємо, що в 2008 році американець, професор Прінстонського університету, Пол Кругман отримав премію Банку Швеції пам"яті Альфреда Нобеля за "аналіз моделей торгівлі і місця економічної діяльності".

***

До 1996, тобто до кінця 30-річного періоду правління Сухарто, що встановив в країні "новий порядок", ВВП на душу населення виріс з $70 до $1000. Рівень інфляції складав 5 - 10% на рік, рупія стала достатньо стабільною. Проте в кінці 1997 вибухнула криза. Уряд ввів плаваючий валютний курс і підвищив процентні ставки. Проте прийняті заходи не допомогли, і Сухарто був вимушений піти у відставку.

У 1998 р. реальний ВВП скоротився на 13,7%, а інфляція досягла 77%. У 1999 ситуація дещо стабілізувалася - ВВП піднявся на 0,3%, інфляція знизилася до 2%.

У 2004 зростання економіки склало вже 5,1%, а фондова біржа Джакарти стала однією з найбільш успішних в Азії - зростання індексів склало 42%, повідомляє Кореспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівський лауреат назвав Україну новою Індонезією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути