Ексклюзиви
вівторок, 16 грудня 2008 14:04

Нобелівський лауреат: На Україну чекає шлях Індонезії

Нобелівський лауреат: На Україну чекає шлях Індонезії

Пол Кругман, нобелівський лауреат з економіки 2008 року, порівняв ситуацію в українській фінансовій системі з тим, що відбувалося в Індонезії.

"Найбільші проблеми чекають маленькі економіки Європи, - зазначає економіст у своїй колонці для New York Times, - а кризи у них нагадують кризи економік Латинської Америки та Азії".

Естонія, Латвія, на думку економіста, пройде шлях Аргентини, в той час як на Україну чекає шлях Індонезії.

Але, на думку Кругмана, проблеми торкнуться і розвинених економік Єврозони, таких як Британія, Франція, Італія, і найбільшої - Німеччини.

Нагадаємо, що у 2008 році американець, професор Прінстонського університету, Пол Кругман отримав премію Банку Швеції пам"яті Альфреда Нобеля за "аналіз моделей торгівлі та місця економічної діяльності".

До 1996, тобто до кінця 30-річного періоду правління Сухарто, який встановив у країні "новий порядок", ВВП на душу населення зріс з $ 70 до $ 1000. Рівень інфляції становив 5 - 10% у рік, рупія стала досить стабільною. Однак у кінці 1997 вибухнула криза. Уряд вніс плаваючий валютний курс і підвищив процентні ставки. Однак вжиті заходи не допомогли, і Сухарто був змушений піти у відставку.

У 1998 році реальний ВВП скоротився на 13,7%, а інфляція досягла 77%. У 1999 ситуація дещо стабілізувалася - ВВП піднявся на 0,3%, інфляція знизилася до 2%.

У 2004 зростання економіки склало вже 5,1%, а Джакартська фондова біржа стала однією з найбільш успішних у Азії - зростання індексів склав 42%.

За матеріалом Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Нобелівський лауреат: На Україну чекає шлях Індонезії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути