вівторок, 27 квітня 2021 17:52

"Ніяка сволота не зайде": як позбутися впливу росіян в медіа просторі України

"Ніяка сволота не зайде": як позбутися впливу росіян в медіа просторі України
Олексій Ковжун: Канали не були популярними в YouTube, але їх блокування - перемога. Фото: Сергій Старостенко

З точки зору YouTube телеканали "112 Україна", NewsOne і ZiK, повязані Віктором Медведчуком, мають право на існування. Але їм закрили доступ до території України і це викликає повагу, каже в інтерв'ю Gazeta.ua медійний експерт Олексій Ковжун.

Сервіс YouTube заблокував для українських користувачів "канали Медведчука". Які слід чекати наслідки їх блокування?

- Коли вибиваєш зброю з рук нападника - це дуже добре. Ці канали не були ЗМІ, а засобом адаптованої російської медійної агресії в Україні. Відразу після блокування, коли ще була свіжа пам'ять про ці канали, помітний відсоток людей був незадоволений. А потім вони пішли з ефіру й істерична "накачка" закінчилася. І відсоток незадоволених впав.

Вони пішли з ефіру, й істерична "накачка" закінчилася

В YouTube ці канали могло дивитися молодше покоління?

Так. Але вони розраховані на людей іншої медійної грамотності. Вони звикли користуватися телевізором, а не телефоном чи комп'ютером. Розрахунок був на іншу генерацію і людей з іншою освітою. Канали не були такими геть популярними в YouTube. Але маємо визнати: їх заблокували — перемога. Адже це складний юридично процес. Як забанити на всій території країни, а не заборонити як такі. З точки зору YouTube вони мають право на існування. А закрити їм доступ до території України — це викликає повагу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому молодь слухає російський реп

Можуть бути якісь судові позови з цього приводу?

Тепер вони мають судитися з YouTube. Нехай їм бог дає здоров'я на це, а вітер буде попутним.

Електорат розпорошується. Його підхоплює м'яка версія "русні"

Чи падатимуть рейтинги проросійських сил? Зокрема "Опозиційного блоку - За життя"?

Так. Вони падають вже зараз. Насправді рейтинги трималися на зневірі, ненависті та використанні дуже простих негативних емоцій цими каналами. Тепер їм буде важко. Спостерігаю за процесом - їхній електорат розпорошується. Його підхоплюють більш помірковані, м'яка версія "русні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: YouTube видалив три російські канали

Який має бути наступний крок влади у боротьбі з п'ятою колоною?

Влада має усвідомити: є десь 8-9 відсотків людей, які ностальгують за Союзом і його правонаслідувачкою Росією. Потрібно давати більше позитивних подій, а не новин. Рецепт простий. Довести до ладу судову реформу. Влада має робити нормальні кроки, щоб не робити дурних.

Заблоковані канали шукатимуть інші шляхи до глядачів?

У художника Ієроніма Босха є картина "Спокуса святого Антонія". Там сидить святий і дивиться перед собою. Думає про щось гарне. Напевне, про Бога. Поруч безліч маленьких бісиків. Саме так робить "русня". Вона буде намагатися все одно пробитися в українське медійне поле. Намагатися формувати свою повістку. З кожним роком їм стає все важче це робити. Адже ця крижина з п'яними москалями лишається все далі і далі. Але ми маємо бути пильні. Війна триває. Маємо боронити як свої кордони, так і інфопростір. Населяти його своїми героями та сенсами. Тоді ніяка сволота сюди не зайде. Навіть у Британії, де найкраще в світі телебачення ВВС, Russia Today має якийсь рейтинг, бо надає іншу версію подій. Але на життя Великої Британії Росія не має такого впливу. Бо там інфопростір насичений своїми героями.

YouTube заблокував канали Віктора Медведчука "112 Україна", ZIK і NewsOne на території України.

2 лютого президент Володимир Зеленський запровадив санкції проти нардепа Тараса Козака, який є соратником Віктора Медведчука, та 3 його телеканалів "112 Україна", ZIK і NewsOne.
На розгляді Верховного суду, крім цієї справи, перебувають ще 10 позовних заяв, якими оскаржують указ президента про запровадження санкцій проти 3 каналів.

Зараз ви читаєте новину «"Ніяка сволота не зайде": як позбутися впливу росіян в медіа просторі України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути