пʼятниця, 21 серпня 2020 18:37

Незалежність - це розрив із тоталітарним та початок розбудови

Незалежність - це розрив із тоталітарним  та початок розбудови
"Вирватися з лап імперії – неймовірно круто", - Олександр Ройтбурд. Фото: УНІАН.

Незалежність - це розрив з тоталітарним Радянським Союзом та початок розбудови України, як європейської держави, частини цивілізованого світу. Про це Gazeta.ua розповів український художник Олександр Ройтбурд.

"Мені було 30, коли проголосили незалежність. Відчував неймовірну радість, бо цьому передувала спроба повернутись до радянської системи у її найрадикальнішому прояві. У серпні 1991-го організували ДКНС СРСР – Державний комітет з надзвичайного стану, який мав на меті знівелювати увесь ліберальний рух, та відкинути країну у повний тоталітаризм. З брежнєвського застою до сталінської репресивної системи. Вирватися з лап цієї імперії – неймовірно круто".

Митець зазначає, по-справжньому Україна стала незалежною не тоді, коли її проголосили, а коли це увійшло у масову свідомість нашого народу. Це відбулось, можливо кілька років по-тому. А процес триває досі. Бо ментально, надто багато людей досі ідентифікують себе з імперією. Лише нещодавно українці почали руйнувати колоніальні зв'язки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність – це гідність

"Символом незалежності для мене був і досі є В'ячеслав Чорновіл. Підтримав його на перших виборах в Україні. У нас могла би скластись історія зовсім по-іншому, якби українці його тоді обрали. А Революція Гідності 2013-2014 років найважливіша подія, яка сталась за 29 років незалежності. Вона спричинила невідворотні тектонічні зміни не лише у свідомості нашого народу, а у й напрямку, куди наша країна почала рухатись", - каже Ройтбурд.

Художник каже, є чимало причин не любити Україну.

"Та, насамперед, мені подобається те, що в українців немає ввасального відношення влади. Чітко розуміємо, що ми не є рабами, а влада, обрана народом не є рабовласником".

Олександр Ройтбурд мав можливість емігрувати з України. Навіть зробив спробу.

"Вчасно зрозумів - як художник, зможу себе реалізувати лише в тому культурному середовищі де живу і яким дихаю. Еміграція – це завжди забуття. Вона примушує покинути свої амбіції, та той рівень творчої свободи, яка була вдома".

Володимир Зеленський підписав указ "Про відзначення 29-ї річниці Незалежності України". Кабінет міністрів має розробити й забезпечити реалізацію заходів святкування 29-ї річниці Незалежності України з урахуванням вимог щодо запобігання поширенню хвороби Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Незалежність - це розрив із тоталітарним та початок розбудови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути