Ексклюзиви
пʼятниця, 14 вересня 2018 08:33

Нещеплені діти: реакція батьків на заборону відвідувати навчальні заклади

Нещеплені діти: реакція батьків на заборону відвідувати навчальні заклади
Заборона відвідувати дитсадок та школу непривитим дітям викликала хвилю обурення серед батьків. Фото - FaceNews.ua

Дітям без щеплення не можна відвідувати навчальні заклади. Якщо вакцинація учням протипоказана — мають принести відповідну довідку. З таким розпорядженням до обласних адміністрацій звернулися Міністерство охорони здоров'я України та Міністерство освіти і науки.

Лист чиновників вже викликав хвилю обурення серед батьків, які з різних причин не хочуть робити щеплення своїм дітям. Противники вакцинації кажуть, що заборона на відвідування уроків порушує конституційне право на освіту. Але це не так, повідомляє "Сегодня".

"Відповідно до третьої статті Конституції, не освіта, а "життя і здоров'я людини - найвища цінність". Дитина ж без щеплень може бути небезпечною для інших і сама ризикує заразитися в колективі. Забороною держава захищає і суспільство, і саму дитину", - розповів юрист Олег Юдін і додав, що хоча право на освіту і є у всіх, але реалізується воно за певною процедурою: наданням тієї ж довідки про щеплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали, коли небезпечно робити дитині щеплення

Інші батьки не проти щеплень, але мають упередження до певних вакцин. Готові прививатися британськими, але у лікарнях тільки індійські.

Усі вакцини відповідають стандартам якості, заспокоюють експерти.

"І ті, і інші для нас закуповує UNICEF - там дуже суворі стандарти якості, безпеки та ефективності препаратів. Хоча індійські і європейські вакцини відрізняються за складом і впливом на організм, але однаково відповідають всім нормам", - розповів експерт Громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я Євген Гончар.

Вакцин для щеплень "за календарем" в країні вистачає - вони для всіх малюків безкоштовні, за даними МОЗ.

У різних країнах світу батьки невакцинованих дітей сплачують штрафи.

В Італії вакцинація дітей - обов'язкова умова для відвідин державного дошкільного закладу або школи. Батьки зобов'язані завчасно надавати довідку про щеплення, а відмовлятися від щеплень заборонено. Більш того, якщо без поважних причин дитина пропустив календарну щеплення, то батьки заплатять штраф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кір не відступає: за тиждень захворіло більше півтисячі українців

У Німеччині всі дитячі сади повинні повідомляти в органи охорони здоров'я, якщо батьки не подали довідку про консультації щодо вакцинації своїх дітей.

У Франції прийнятий новий закон про вакцинацію, згідно з яким всім дітям, які народилися 1 січня цього року і пізніше, необхідно робити 11 обов'язкових щеплень згідно з календарем вакцинації.

У США практично у всіх штатах діє обов'язкова вимога зробити всі щеплення за календарем перед початком відвідування школи або садка. Лише в деяких штатах є винятки.

В Австралії із січня 2016 року запроваджено політику "немає щеплень - немає соціальної допомоги на дитину".

У Сербії для "відмовників" передбачені штрафи €500-100 .

А в Норвегії і Канаді щепитися можна на свій розсуд. При цьому охоплення вакцинацією населення в обох країнах становить 98%.

Ходити в школи і дитсадки можуть тільки діти, яких прищепили за календарем профілактичних щеплень. Виняток - коли є медичні протипоказання до вакцинації. Такі рішення приймає комісія лікарів, куди звертаються батьки.

Зараз ви читаєте новину «Нещеплені діти: реакція батьків на заборону відвідувати навчальні заклади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути