понеділок, 21 липня 2008 13:49

Непал вперше вибрав президента

Першим президентом світської федеральної демократичної республіки Непал вибраний 61-річний Рамбаран Ядав. Після підведення підсумків повторного голосування, що відбулося в понеділок, за кандидата Непалського конгресу віддали свої голоси 308 членів Засновницьких зборів.

Його суперник - 74-річний Рамраджа Прасад Сингх, висунутий Компартією Непалу, отримав 282 голоси. Всього у виборах взяли участь 590 законодавців, що лише на 4 менше загального облікового складу.

Вирішальну роль в перемозі на повторних виборах зіграла домовленість між Непалським Конгресом, Компартією Непалу - Об"єднаною марксистсько-ленінською (КПН-ОМЛ) і регіональною партією Форум за права народу мадхеси (ФПНМ) про спільне голосування за Ядава. Разом вони склали блок з 274 вибірників. Крім того, успіх Ядава забезпечила проведена напередодні активна мобілізація підтримки представників невеликих партій.

Рамбаран Ядав по професії медик. До вступу до Непалського Конгресу він був практикуючим лікарем. На терені політики Ядав досяг досить широкої популярності, ставши генеральним секретарем старої партії країни.

Згідно з поправками, внесеними до тимчасової непалської конституції, що діє зараз, президент є головою держави і верховним головнокомандуючим озброєних сил країни. Він наділяється правами затверджувати на посаді і приймати відставку як прем"єр-міністра, так і членів його кабінету, візувати найважливіші документи.

Проте в цілому його посаді наданий швидше "церемоніальний" характер. Всі принципові, ключові рішення він повинен буде ухвалювати по рекомендації голови уряду, повідомляє Взгляд.

Зараз ви читаєте новину «Непал вперше вибрав президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути