Ексклюзиви
пʼятниця, 25 березня 2016 10:00

Необхідна профілактика виробничого травматизму у гірничій галузі - ФОНД

Необхідна профілактика виробничого травматизму у гірничій галузі - ФОНД

Використання ручної праці у гірничій справі – одна з причин високого рівня травматизму. Фахівці Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України стверджують, що відсутність сучасних засобів механізації на більшості підприємств вугільної галузі – це проблема яка не лише провокує нещасні випадки, а створює підґрунтя для високого рівня професійної захворюваності серед гірників.

На сьогодні у вугільній галузі зареєстровано близько сотні підприємств де використовується гірничо-шахтне устаткування, що вже давно відпрацювало нормативний строк експлуатації, не пройшло сертифікації, випробувань або виготовлено кустарно. Зрозуміло, що всі ці порушення негативно позначаються на рівні аварійності, особливо на малих приватних підприємствах недержавної форми власності.

У 2015 році саме від гірничо-шахтного устаткування постраждало 152 особи. А загальна кількість травмованих у добувній промисловості і розроблені кар'єрів складає 20,8% від загальної кількості травмованих по Україні. Так за минулий рік у галузі постраждало 953 особи, в тому числі смертельно 31.

У порівнянні з 2014 роком кількість страхових нещасних випадків у цій галузі зменшилась на 9,5% (з 1053 до 953 осіб), а кількість смертельно травмованих осіб зменшилась на 13,9 % (з 36 до 31 особи).

Поглянувши у попередні періоди видно, що позитивна динаміка зберігається давно. Приміром, в українській вугільній промисловості у 2006 р. смертельний травматизм на видобутку 80 млн. т вугілля склав 168 осіб. Тобто динаміка є, але якщо її порівнювати із Польщею (найближчим сусідом де також видобувається вугілля), то там практично в ті ж роки, при видобутку 100 млн. тон вугілля гинуло лише 11 чоловік. Тобто різниця очевидна, що обумовлює необхідність вироблення ефективних заходів у сфері охорони праці.

Тому Службою страхових експертів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України постійно проводиться цілеспрямована робота з профілактики виробничого травматизму та профзахворювань, надається всебічна допомога роботодавцям з організації роботи з охорони праці.

Зараз ви читаєте новину «Необхідна профілактика виробничого травматизму у гірничій галузі - ФОНД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути