четвер, 27 серпня 2009 11:17

Недалеко від Ялти знайшли бригантину XVIII ст з вантажем мармуру

Недалеко від Ялти знайшли бригантину XVIII ст з вантажем мармуру

Фахівці департаменту підводної спадщини Інституту археології Національної академії наук України знайшли на дні Чорного моря за дев"ять кілометрів від Ялти корабель XVIII століття, що добре зберігся, з мармуровими плитами на борту.

За словами підводних археологів, мармурові плити могли призначатися для будівництва Лівадійського палацу. Швидше за все, судно зазнало аварії через шторм. Проте для того, щоб зробити точні висновки, необхідно підняти на поверхню один з блоків. Це буде зроблено наступного року, оскільки цього року дослідники не встигнуть доставити все необхідне устаткування.

Знахідка була зроблена 23 серпня на глибині 140 метрів. Це відбулося під час випробувань підводного апарату "Софокл".

Дослідники пояснили, що вибрали для випробувань апарату саме цю ділянку дна, оскільки це "квадрат максимально насиченого судноплавства всіх часів". Директор департаменту підводної спадщини Сергій Воронов стверджує, що не сумнівався в тому, що знайде яке-небудь судно на дні.

За його словами, вантаж, який перевозило судно, дуже унікальна знахідка.

"За великим рахунком, мармурові плити, котрі пролежали 200 років на дні Чорного моря, - це найдорожчий будівельний матеріал, який вдалося виявити в історії підводної археології (країни)", - розповів Воронов УНІАН.

У планах експедиції, встановити для яких цілей везли мармур до Криму і датування загибелі корабля. "Потрібно визначити в прив"язці, куди везли цей матеріал. Ймовірно, що він призначався для будівництва одного з палаців Ялти, - Лівадії або ще десь", - повідомив Воронов, відзначивши, що для цього потрібно підняти на поверхню одну з плит мармуру.

"Цього року ми просто технічно не встигнемо підібрати інструментарій для підйому. Там глибина 140 метрів", - пояснив дослідник.

Учасники експедиції повернулися в Балаклаву, і зараз займаються розшифровкою кіно-фото матеріалів, щоб підготувати технічне завдання на подальше дослідження.

Кореспондент, Новий регіон

Зараз ви читаєте новину «Недалеко від Ялти знайшли бригантину XVIII ст з вантажем мармуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути