пʼятниця, 03 вересня 2021 16:01

"Не вірю, що в ньому немає Путіна" - Зісельс про російський проєкт "Бабин Яр"

"Не вірю, що в ньому немає Путіна" - Зісельс про російський проєкт "Бабин Яр"
Йосиф Зісельс: "Тільки громадянське суспільство витягне нас із болота, яке роблять чиновники". Фото: Тарас Подолян

У російський проєкт "Бабин Яр" вклали гроші близькі до Путіна бізнесмени. Звернення до президента Зеленського щодо підтримки українського проєкту, підписане Героями України, не почули.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів український правозахисник і дисидент Йосип Зісельс.

"На початку весни 2016 року зі мною зустрівся Павло Фукс і заявив, що їхній проєкт буде більший і кращий за "Яд Вашем" в Ізраїлі та Музей Голокосту у Вашингтоні, - каже він. - Наголосив, що він із Фрідманом і Ханом (російські мільярдери єврейського походження. – Gazeta.ua) готові виділити 100 мільйонів доларів. Запросив мене до участі. Я відповів, що маю два заперечення. Перше - не можна будувати на території поховань. Друге - не вірю, що в цьому немає Путіна. Другий рік триває війна, ворог захоплює наші території, убиває наших людей. І в цей час Путін дозволяє близьким до нього бізнесменам вкласти 100 мільйонів доларів у культурний проєкт у країні, з якою воює?".

Мер Києва Віталій Кличко підтримав російський проєкт, бо відчув, що може стати першим мером Києва, за якого зведуть меморіал у Бабиному Яру, розповідає дисидент.

"Фукс розмовляв із Кличком у серпні 2015-го. А через кілька років Кличка почали виставляти як ініціатора ідеї. А коли Фукс розмовляв зі мною, ішлося тільки про трьох мільярдерів - Фукса, Хана і Фрідмана. Останній дружить із Сурковим (Владислав Сурков, помічник російського президента Володимира Путіна в 2013-2020 роках, автор концепції "русского мира". - Gazeta.ua). Прихильники російського проєкту намагаються вдати, що всі їх підтримують і тільки Зісельс проти", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличка просять переглянути позицію щодо Бабиного Яру

Однак було звернення до президента Зеленського із закликом підтримати український проєкт із сотнями підписів. Але президент уже рік під впливом керівника свого Офіса Андрія Єрмака вперто захищає російський проєкт. "Не знаю, чи він узагалі прочитав листа, який підписали 750 осіб - Герої України, академіки, дисиденти", - зазначає Зісельс.

Цього року в бюджеті передбачено 60 млн грн на добудову музею жертв Бабиного Яру - частину української концепції, повідомляє правозахисник.

"У серпні не дали жодної копійки. У травні 2020 року, коли ми написали звернення до Зеленського, з нами проводили співбесіди працівники Служби безпеки України. Хотіли зрозуміти, що відбувається. 25 травня того ж року з'явився лист керівника СБУ Івана Баканова до уряду, де той зазначив, що російський проєкт загрожує іміджу України. Але Єрмак це перекреслив. Тільки громадянське суспільство витягне нас із болота, яке роблять чиновники", - підсумовує Зісельс.

Повне інтерв'ю з Йосипом Зісельсом читайте в журналі "Країна".

Асоціація єврейських організацій і громад України подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва на діяльність Київської міської ради й Київської міської державної адміністрації. Серед вимог позову - не допустити проведення будівельних робіт на Лук'янівському єврейському кладовищі й Кирилівському православному кладовищі в межах території Бабиного Яру в Києві.

Раніше благодійна організація "Міжнародний меморіальний благодійний фонд "Бабин Яр" подала позов до Окружного адмінсуду Києва з вимогою заборонити будівництво синагоги в Бабиному Яру. Будівництво веде приватний проєкт "Меморіал Голокосту "Бабин Яр".

Зараз ви читаєте новину «"Не вірю, що в ньому немає Путіна" - Зісельс про російський проєкт "Бабин Яр"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути