Ексклюзиви
середа, 14 листопада 2018 19:25

НБУ є найбільшим платником податків в Україні - Ніколаєнко

  Голова політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко назвав найбільших платників податків до бюджету України. Фото: Politeka
Голова політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко назвав найбільших платників податків до бюджету України. Фото: Politeka

Голова політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко проаналізував бюджет України за останні роки та назвав найбільших платників податків.

"Прем'єр-міністр назвав бюджет України, проект якого 14 листопада схвалив Кабмін та підготував для подання у Парламент до другого читання, бюджетом зростання. Цікаво, на що та на кого сподівається прем'єр, роблячи такі заяви. І чиї саме податки, за версією голови Уряду, забезпечать нашій країні так званий розвиток?" - запитує Андрій Ніколаєнко.

За його словами, дані Державної фіскальної служби України свідчать про те, що за останні чотири роки найбільший податок ПАТ сплатило "Укргазвидобування". Це підприємство у 2018 році, станом на 1 вересня, сплатило до бюджету 24 млрд. грн. податків, у 2017 – 50,4 млрд грн., 2016 – 38,1 млрд грн. та у 2015 – 20,2 млрд грн. Однак, як стверджує Ніколаєнко, існує організація, яка сплачує значно більше. Це - Національний банк України.

"Якщо до 2015 року платежі НБУ в рамках перерахування прибутку до Державного бюджету України не перевищували 30 млрд грн, максимальними вони були у 2013 році – 28,3 млрд грн, то останні чотири роки (2015-2018 рр.) НБУ формує в середньому 7,7% доходів державного бюджету. Натомість, прибутки центральних банків країн-членів ЄС, як правило, складають дуже незначну частку державних доходів (від близько 1,6% на Мальті, Кіпрі та у Ірландії, до менш ніж 0,2% у Литві, Словаччині, Франції та Люксембурзі", - розповів Ніколаєнко.

За його словами, просте порівняння корисності для державного бюджету двох українських організацій за період з 2015 року по 2018 рік свідчить про суттєву перевагу НБУ – 189 млрд грн. "банківських" проти 132,7 млрд грн. "газовидобувних". Водночас у Законі України "Про Національний банк України" стверджується, що "одержання прибутку не є метою діяльності Національного банку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк випустив монети незвичної форми

"Таким чином, найбільш ефективна структура у нашій країні, що наповнює державний бюджет, це не яка-небудь транснаціональна корпорація чи велика українська компанія або, врешті-решт, якась державна монополія, а звичайний банківський регулятор, головною метою якого не є отримання прибутку. Цей приклад чітко демонструє, що система державних фінансів важко хвора, а власне з економікою України кардинально щось не так", - зазначив керівник "Основи".

Ніколаєнко наголосив, що тільки реалізація Програми стрімкого розвитку "Країна ЗаПрацює" партії "Основа" зможе суттєво збільшити прибутки та податки підприємств реального сектору економіки і сформувати дійсно бюджет розвитку України.

 

Президент Петро Порошенко обіцяє не підписувати проект державного бюджету на 2019 рік, якщо у ньому не передбачать витрати на субсидії.

"Є принципова позиція щодо монетизації субсидій. Бідна людина економить, встановлює за допомогою держави систему енергоефективності - вона повинна отримати гроші за економію", - заявив Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «НБУ є найбільшим платником податків в Україні - Ніколаєнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути