понеділок, 13 жовтня 2008 10:46

НБУ вирішив на півроку заморозити всі банківські внески

Національний банк, пригадавши кризу кінця 2004 року, вирішив заморозити банківські внески відразу на півроку.

Як стало відомо, Нацбанк прийняв ухвалу, покликану утримати банківську систему від краху, після того, як за тиждень населення вилучило $3 млрд внесків. З 13 жовтня НБУ забороняє банкам достроково видавати депозити і збільшувати кредитування, заморозивши розмір їх активів. Для зниження панічних настроїв НБУ запропонує президентові створити з прибутку НБУ стабфонд, який збільшить гарантії вкладників з 50 тис. грн до 200 тис. грн. Без такого документа в країні відбулася б низка банкрутств, упевнені банкіри, проте, на їх думку, необхідно прийняти додаткові заходи, оскільки ухвала регулятора може бути оскаржена в судах.

Після консультацій в п"ятницю з президентом Віктором Ющенком, представниками Кабінету міністрів і менеджментом найбільших банків країни, з якими глава Нацбанку Володимир Стельмах спілкувався ще і в суботу, НБУ прийняв ухвалу, що жорстко обмежує діяльність банків, повідомили учасники зустрічей. Перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов підтвердив ухвалення такого рішення, але відмовився розкривати деталі.

Документ Нацбанк повинен оприлюднити сьогодні.

Нацбанк врахував і останні події на валютному ринку - наявний курс гривні до долара девальвував за місяць на 20%.

Банкіри вважають, що, якби НБУ не прийняв екстрені заходи, могло б відбутися банкрутство величезної кількості банків. "Вкладники вже нічого не розуміли. А якщо йдуть масові вилучення по всіх банках, то не встоїть ніяка банківська система", - заявив заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Сергій Борисов. "Продовження ажіотажного попиту населення, яке спробувало б зняти внески і конвертувати їх в долари, призвело б до надзвичайно серйозної втрати золотовалютних резервів Нацбанку і активів системи", - пояснює директор Інституту економіки і прогнозування НАН України, член ради НБУ Валерій Гєєц. Сергій Борисов упевнений, що банки в ситуації заморожування внесків не повинні піти на зниження відсотків по договорах.

При цьому експерти не проти обмеження кредитування. "За вересень банківська система видала 18 млрд грн кредитів, а в умовах світової кризи, коли всі знижують кредитування, це ненормально і небезпечно", - вважає голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей. На його думку, за два тижні валютний ринок стабілізується, а через місяць зникне паніка у населення: "Тепер ситуація прогнозована, і ми спокійні, а для нас це найважливіше".

Як повідомили в НБУ, ухвала обговорюватиметься сьогодні Радою національної безпеки і оборони і стане основою указу президента "Про додаткові держгарантії заощаджень населення", який повинен бути підписаний у середу. "Ми беремо на себе створення спеціального фонду в рамках держбюджету, - сказало джерело в НБУ.- Ми пропонуємо, щоб з перевищення доходів над витратами НБУ формувався фонд. І щоб гроші цього фонду ФГВФО міг використовувати на доплати всім громадянам додаткових 150 тис. грн в рамках гарантування внесків. ФГВФО буде оператором цих грошей", повідомляє Коммерсантъ

Зараз ви читаєте новину «НБУ вирішив на півроку заморозити всі банківські внески». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути