середа, 14 лютого 2018 07:43

Назвали наслідки для влади після депортації Саакашвілі

Назвали наслідки для влади після депортації Саакашвілі
Владу можуть звинуватити у політичних переслідуваннях через депортацію Саакашвілі. Фото: kyivpost.com

Наслідки екстрадиції Саакашвілі можуть бути різними. Процес тільки почався. Тому треба почекати, коли емоції вляжуться. З одного боку, реадмісія Саакашвілі ніби законна. І це аргумент для влади. Але її інші дії викликають запитання.

Про це розповів Віталій Бала, директор Агентства моделювання ситуацій, передає "24 Канал". Каже, з точки зору закону дивно виглядає, що людина без громадянства веде в країні активне політичне життя. Та завжди є "але". За формою, зауважив він, депортація Саакашвілі не викликає довіру до держструктур і прикордонної служби зокрема.

Як підкреслив Бала, Держприкордонслужба кілька годин не давала жодної офіційної інформації. Лише згодом зізналася, що це її працівники вивезли Саакашвілі. Це, вважає експерт, неправильно. Потрібно було одразу повідомити, хто це робить і чому, щоб уникнути сумнівів і спекуляцій.

Також здивувало пояснення прес-секретаря ГПУ Лариси Сарган. Вона заявила, що їх не поставили до відома про депортацію Саакашвілі. При цьому кримінальні справи, які прокуратура веде проти Саакашвілі, продовжать розслідувати. Щоправда, яким чином, вони ще не знають.

Віталій Бала сказав: "На перший погляд, влада ніби виграла. Але технологічно опозиція використає цю ситуацію, звинувативши владу в політичних переслідуваннях. Почалися рухи зовні – пролунали заяви західних експертів. Але Україна точно не виграла. Владі треба доводити, що закон був дотриманий, і кроки по реформі судової влади продовжуються".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилася реакція ЄС на видворення Саакашвілі

Однак все залежить від того, як Саакашвілі буде поводитись. Від цього залежатимуть наслідки для України. Зокрема, від рівня його особистих стосунків з відомими західними політиками.

"Якщо Саакашвілі переконає Захід, що це політичне переслідування, то для України це буде не дуже добре. На Заході неодноразово наголошували про верховенство права і дотримання законності у справі Саакашвілі. Крім того, якщо Саакашвілі подасть позов до Європейського суду з прав людини, то має шанси виграти", – запевняє політолог.

Міхеіл Саакашвілі спростував повідомлення про те, що закликав канцлера ФРН Ангелу Меркель надати йому підтримку в протистоянні українському президенту Петру Порошенку. "Абсолютно не розумію, звідки взялася ця інформація про канцлера, хто вам про це сказав. Я добре знайомий із Меркель, але до неї точно не звертався", – заявив Саакашвілі.

Зараз ви читаєте новину «Назвали наслідки для влади після депортації Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути