понеділок, 30 листопада 2020 19:10

"Наявність коштів у коронавірусному фонді не рятує" - експерт про збільшення кількості хворих на COVID-19

"Наявність коштів у коронавірусному фонді не рятує" - експерт про збільшення кількості хворих на COVID-19
В Україні збільшується кількість хворих на COVID-19 Фото: verelq.am

Наявність коштів у коронавірусному фонді вже не рятує. Треба люди, які спроможні перетворити їх у результати, вважає Станіслав Грещишин, колишній керівник патронатної служби виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

"Якби ці 66 млрд використовували ефективно — це суттєво змінило б ситуацію, — розповідає Станіслав Грещишин. — Але уряд діє за алгоритмом "давайте направимо гроші туди, де можна хоча б щось зробити швидко й інтенсивно", як наприклад, роблять з ремонтом доріг. Тому ми не маємо ні доріг, ні повністю готових лікарень. Звісно, в столиці та обласних центрах є медзаклади де покращили інфраструктуру. Але їх надто мало".

Від початку пандемії в Україні коронавірус виявили у більш ніж 20 тис. медиків. Це понад 6% від загальної кількості інфікованих у країні.

Тому ми не маємо ні доріг, ні повністю готових лікарень

"Міністерство охорони здоров'я лише періодично повідомляє ці показники і досі не спроможне належним чином захистити медичну спільноту, — каже Станіслав. — Системою тестування ми не охоплюємо необхідну кількість людей. Я чув про випадки, коли лікарі, ймовірно, цілими відділеннями хворіли на COVID-19. Але вони не хотіли робити тестування, наприклад через клопіт з лікарняними, — каже експерт. — Оскільки в Україні дуже багато аспектів регулюються вручну, то залучають усіх хто є в медзакладах на те, щоб "гасити пожежу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США отримають вакцину від коронавірусу до Різдва

Сімейні лікарі — це перша ланка, яка працює з коронавірусом. Цифра пацієнтів на одного сімейного лікаря не змінювалася.

"Це близько 2 тисяч людей на одного медика, — розповідає фахівець. — Але через швидке поширення пандемії, навантаження на лікарів зросло. Комунікація пацієнтів з лікарями ускладнюється, тим, що вона часто відбувається дистанційно. Медикам стало важче проводити діагностику стану пацієнтів і контролювати їхнє лікування".

1 квітня цього року стартував другий етап медичної реформи в Україні. Національна служба здоров'я України підписала договори з 1 524 закладами спеціалізованої медичної допомоги. Таким чином, практично всі комунальні медичні заклади (районні, міські, обласні лікарні) країни увійшли в реформу й отримуватимуть кошти за прямим договором з НСЗУ.

Зараз ви читаєте новину «"Наявність коштів у коронавірусному фонді не рятує" - експерт про збільшення кількості хворих на COVID-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути