пʼятниця, 07 травня 2010 16:32

Навколо Багдаду почали будувати стіну безпеки

Навколо Багдаду почали будувати стіну безпеки
Навколо іракської столиці планують споруджувати залізобетонну стіну. Як заявили представники міністерства оборони Іраку, стіна стане хорошим захистом від проникнення до Багдаду озброєних бойовиків і машин з терористами-смертниками.

Військовий радник у міністерстві оборони Іраку Мухаммед аль-Аскарі підкреслив, що стіна буде споруджена для того, щоб ізолювати Багдад від сусідніх з ним провінцій країни. Перш за все, вважають військові, стіна не дасть терористам проникати в місто і перекриє нелегальні потоки зброї і вибухівки в столицю.

Доступ до міста буде здійснюватися через вісім стаціонарних контрольно-пропускних пунктів. Уздовж стіни, будівництво якої планується завершити до середини 2011 року, розташовуватимуться камери відеоспостереження. Паркан, який складатиметься з бетонних блоків і земляних ровів, контролюватимуть мобільні підрозділи іракської армії.

Ідея створення кордону безпеки навколо Багдада вже зазнала серйозної критики. Колишній радник президента Іраку у справах безпеки Уафік ас-Самарраі заявив, що мета цього проекту - змінити демографічну ситуацію в Багдаді та сусідніх районах. Будівництво такої захисної споруди, на його думку, - це змова проти арабів-сунітів. Він закликав міжнародне співтовариство, США та західні країни зупинити цей проект.

"Спорудження паркану відображає стан невігластва і нездатності політичних і військових сил забезпечувати безпеку в столиці", - сказав ас-Самарраі.

На думку сунітів, будівництво стіни не лише не приведе до стабілізації обстановки, а, навпаки, буде сприяти ще більш запеклим міжконфесійним сутичкам. Три роки тому навколо одного з сунітських районів у Багдаді вже розпочали будівництво 5-кілометрової стіни з бетонних блоків висотою до 3,5 метрів.

Тоді сунітські лідери і місцеві жителі виступили з жорсткою критикою подібних "заходів безпеки", в результаті яких вони стають ізольованими від решти міста, і роботи по зведенню цієї захисної споруди не були доведені до кінця.

Водночас, будівництво подібних заборів навколо різних районів Багдада є частиною нової стратегії, яку проводять війська міжнародної коаліції спільно з іракськими силами безпеки для того, щоб припинити акти насильства в Багдаді.
Вести
Зараз ви читаєте новину «Навколо Багдаду почали будувати стіну безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути