середа, 12 березня 2008 16:42

НАТО проконсультується з РФ з приводу розширення

Про це заявив глава альянсу Яап де Хооп Схеффер в інтерв"ю польським ЗМІ.

На питання, коли західний військовий альянс планує запропонувати Тбілісі і Києву план дій для вступу, Схеффер відповів: "Ми обговорюємо це питання".

Генеральний секретар також сказав, що Москва часто робить зауваження із цього приводу. А оскільки Альянс серйозно відноситься до російських партнерів, то Росію треба привернути до обговорення питання про вступ України і Грузії.

У відповідь на активність сусідніх країн, посол Росії в НАТО Дмитро Рогозін у вівторок попередив, що Абхазія і Південна Осетія, підтримувані Москвою, почнуть процес відділення від Грузії, як тільки альянс погодиться з її майбутнім членством.

На думку керівництва Росії, розширення НАТО загрожує її національній безпеці, оскільки Вашингтон може використовувати колишні радянські республіки, наприклад Грузію, щоб перекинути війська і зброю ближче до російських кордонів.

Схеффер також згадав ще одне актуальне питання, а саме розміщення частини усесвітньої системи протиракетного захисту в Центральній Європі. Зокрема, глава альянсу виразив надію на ухвалення відповідного рішення на майбутньому саміті НАТО. Можливе розміщення 10 перехоплювачів ракет в Польщі і комплексу радіолокації в Чехії зробить вплив на безпеку Західної Європи, вважає він, повідомляє Reuters.

Зараз ви читаєте новину «НАТО проконсультується з РФ з приводу розширення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути