вівторок, 22 січня 2008 09:18

НАТО порекомендували завдати превентивних ядерних ударів

Група колишніх високопоставлених військових направила нинішньому керівництву НАТО доповідь, в якій міститься рекомендація зробити ряд превентивних ядерних ударів, щоб запобігти використанню зброї масового ураження ворогами альянсу.

Серед авторів 150-сторінкової доповіді, переданої керівництву НАТО і Пентагону, лорд Пітер Індж колишній головний британський радник з оборони і американський генерал Джон Шалікашвілі, колишній командувач силами НАТО в Європі і голова об"єднання вищих військових радників і Хенк ван дер Бремен, колишній голландський військовий радник.

"Ризик подальшого розповсюдження ядерної зброї неминучий, і може виникнути небезпека ядерної війни, хоч і обмеженої по масштабах", - йдеться у доповіді. Автори закликають керівництво НАТО до спільних дій з Європейським Союзом і США для протистояння військовій і терористичній загрозі і збереження західного способу життя і цінностей.

Серед ключових небезпек автори доповіді називають політичний і релігійний фанатизм, зміни клімату, які можуть викликати хвилі міграції, негативні наслідки глобалізації (міжнародний тероризм, організовану злочинність, розповсюдження  зброї масового ураження). Необхідність першого використання ядерної зброї силами НАТО військові обґрунтували тим, що перспективи без"ядерного миру, із їхньої точки зору, вже не існує, пише The Telegraph.

Зараз ви читаєте новину «НАТО порекомендували завдати превентивних ядерних ударів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути