пʼятниця, 26 жовтня 2018 07:32

НАТО не може допомогти Україні в Азовському морі

НАТО не може допомогти Україні в Азовському морі
НАТО може допомогти лише проведенням спільних військових навчань і передачею Україні кораблів з озброєнням Фото: fakty.com.ua

Одеса, Миколаїв та Херсон не захищені від вторгнення Росії або блокування наших суден на кшталт, як це відбувається в Азовському морі.

Про це розповів дипломат, експерт "Майдану Закордонних Справ" Олександр Хара. За його словами втрати можуть бути набагато більшими, ніж зараз у Керченській протоці, пише 24 канал.

"Ймовірність збільшення військової присутності Росії Азовському морі є. Москва стягує туди додаткові сили. Переведено кілька десантних суден, там є броньовані кораблі з артилерійськими системами. Росія планує підтягнути судна з Чорного моря. Однозначно, що Кремль йтиме на ескалацію. Можливо, напередодні президентських і парламентських виборів в Україні, щоб дестабілізувати ситуацію", – вважає Олександр Хара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стартують найбільші з часів "холодної війни" навчання НАТО

Водночас НАТО зараз не може направити в Азовське море свої кораблі, каже експерт.

"НАТО може бути постійно присутнім біля України у водах Чорного моря. Поки діє угода 2003 року, згідно з якою Азовське море – внутрішнє, то жодне військове іноземне судно не може туди потрапити. Якщо її скасувати, то де-юре така можливість з'явиться – можна запросити військові кораблі НАТО. Але умовити європейців буде складно", – переконаний експерт.

НАТО може допомогти проведенням спільних військових навчань і передачею Україні кораблів з озброєнням. Найкращий варіант, на думку Олександра Хари, – спільне виробництво таких суден.

Як відомо, за останні місяці Росія затримала понад 200 суден, які прямували до портів Бердянська та Маріуполя. Президент України Петро Порошенко заявив, що Кремль на окупованій ним території збільшує військову присутність, через що погіршилася ситуація в Чорноморському та Азовському регіонах.

25 жовтня Європарламент схвалив резолюцію щодо ситуації в Азовському морі. Відповідно до документу, у разі загострення санкції проти Росії посиляться. Крім того, у Європарламенті наголошують на необхідності призначення спеціального представника ЄС з питань Криму та Донбасу, а також вважають, що будівництво Кримського мосту було незаконним.

Зараз ви читаєте новину «НАТО не може допомогти Україні в Азовському морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути