понеділок, 16 квітня 2018 20:24

Наступного разу коаліція може завдати удару по російських об'єктах - Семиволос

Наступного разу коаліція може завдати удару по російських об'єктах - Семиволос
Під удар союзників потрапили сирійські військові аеродроми Меззе та Думейр і база зберігання хімічної зброї в районі Масьяфа в провінції Хама. Також сили коаліції атакували комплекси сирійського Науково-дослідного центру в Барзах і Джамрає під столицею Сирії Дамаском. Фото: podrobnosti.ua

Маємо нову холодну війну. Сирійський режим підвісили на гачок. І вже не знімуть. Росія не змогла реалізувати свій намір, з яким ішла до Сирії.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

"Вона хотіла перегорнути сторінку після захоплення Криму. Намагалася зіграти такий же фінт, як після 1939-го, коли стала союзником Німеччини (ідеться про розподіл Польщі. - Gazeta.ua). Цього не сталося. Своєю поведінкою й заохоченням Асада Москва опинилася в ситуації міжнародного ізгоя. Отримає нові санкцій й порцію міжнародного осуду через дії сирійського президента. Але вже не може відмовитися від нього. У Кремлі розуміють, що втягнулися у війну, яку неможливо закінчити військовим шляхом. Буде політичне рішення. Це відставка Асада, вибори й формування нової конституції. Класичний шлях виходу з затяжної громадянської війни. Ключова проблема - росіяни не хочуть здавати Асада. Через це отримують на горіхи", - зазначив він.

За словами експерта, територій, які міг би захопити сирійський президент, все менше.

"Він наштовхується на все сильніший опір опозиції й міжнародної коаліції.

Авіаудар чітко показав Асаду перспективи застосування хімічної зброї. Він хоч і був одиночним, але ж коаліція може повторити.. Ключовим є витік інформації, який стався. Мовляв, коаліція розглядала ще й удар по російським цілям. А це значить, що з Америки дають чіткий і зрозумілий сигнал росіянам: цього разу ми вас не чіпали, але якщо події розвиватимуться як і раніше, атакуємо й вас. Москві на це відповісти нічим", - пояснив Ігор Семиволос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До та після - показали результати бомбардувань Сирії

Він говорить, що удар не призвів до кардинальних змін у сирійській громадянській війні.

"Не забезпечив стратегічної переваги одній із сторін. Але показав, що на дії росіян, іранців і Асада крізь пальці вже дивитися ніхто не буде. У підсумку військові, політичні й економічні сили будуть спрямовані не лише на стримування сирійського режиму а й на його знищення".

Сирійський конфлікт - це ще один театр бойових дій війни, яку веде Росія проти цивілізованого світу за встановлення свого міжнародного порядку.

"Поразка Росії в Сирії, або військові, політичні й економічні загрози відволікають росіян від України. Й ослаблюють РФ, бо демонструють її неспроможність до серйозних бойових дій. Зрозуміло, у Путіна є ще ядерна кнопка. Вона є стримувальним чинником для всіх сторін. Але Захід показує, що крім ядерної зброї, має великий арсенал для болісних ударів. Якщо в 2014 році нам висловлювали глибоке занепокоєння й моральну підтримку, то тепер ми бачимо сформовану атиросійську коаліцію з англосаксами на чолі. Що нам і потрібно для перемоги над РФ", - додав Ігор Семиволос.

14 квітня о четвертій ранку за київським часом президент США Дональд Трамп віддав наказ збройним силам США завдати точних ударів по об'єктам, які виготовляють хімічну зброю в Сирії. До операції приєдналися військові сили Британії та Франції. Таке рішення міжнародна коаліція ухвалила після застосування хімічної зброї хлору та зарину сирійськими урядовими силами у місті Дума 7 квітня. Де за різними даними загинули від 75 до 150 людей, постраждали від 500 до тисячі.

Зараз ви читаєте новину «Наступного разу коаліція може завдати удару по російських об'єктах - Семиволос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути