середа, 26 серпня 2020 10:39

Наслідки отруєння Навального можуть бути незворотними

Наслідки отруєння Навального можуть бути незворотними
Якщо людина отримала хоч малу дозу фосфорорганічної отрути, та не виходить з організму протягом кількох днів. Це дуже тривалий, болісний процес. Фото: Reuters

Російського опозиціонера Олексія Навального отруїли речовиною, подібною до "Новачка". Хоча конкретна отрута наразі не відома, наслідки для організму від такого отруєння можуть стати незворотними.

Про це та про дію на організм інгібіторів холінестерази, якими отруїли Навального, розповів хімік Віл Мірзаянов в інтерв'ю "Настоящему времени".

"Якщо людина отримала хоч малу дозу фосфорорганічної отрути, та не виходить з організму протягом кількох днів. Це дуже тривалий, болісний процес - виводити ці речовини з організму. Отруєння практично незворотне, на жаль. Дуже довго, роки потрібні для того, щоб реабілітуватися. Речовини, навіть якщо вони розпалися, завдають великої шкоди й довго сидять в організмі", - зазначає Мірзаянов.

Хімік пояснив, що інгібітори холінестерази - це фосфорорганічні отруйні речовини, що пригнічують здатність управляти м'язами. Повністю відновитися після отруєння ними практично неможливо.

За часів СРСР Мірзаянов був розробником отрути "Новачок". Пізніше хімік емігрував до США, де написав книгу "Державні таємниці: Російська програма хімічної зброї зсередини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель відреагувала на отруєння Навального

20 серпня Навальному стало погано в літаку. Авіалайнер екстрено приземлився в Омську. Після цього опозиціонера госпіталізували вже непритомного.

Берлінська клініка Charite, куди 22 серпня привезли на лікування Навального, після проведених клінічних досліджень підтвердила, що його було отруєно. Політика отруїли речовиною з групи інгібіторів холінестерази. Йому призначили антидот - атропін.

Зараз ви читаєте новину «Наслідки отруєння Навального можуть бути незворотними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути