четвер, 15 грудня 2011 08:25

NASA полюватиме на комети за допомогою гарпуна

NASA полюватиме на комети за допомогою гарпуна

Вчені з космічного центру Годдарда (Goddard Space Flight Center) розробили систему, яка здатна доставляти на борт космічного апарату грунт з комети. Кометний гарпун являє собою міцну прямокутну трубку з відкритим кінцем, якою космічний апарат повинен вистрілити в комету за допомогою заряду вибухової речовини.

Коли гарпун увійде в грунт, частина матеріалу виявиться усередині трубки. Остання складається з двох деталей: зовнішня оболонка так і залишиться в кометному ядрі, а внутрішня може бути вилучена.

За новим пенетратором буде тягнутися довгий кабель (звідси й "гарпун"), за допомогою якого космічний апарат зможе підтягти до себе контейнер зі зразками грунту, захованими всередині основного корпусу гарпуна. Далі вже може бути здійснений аналіз породи на борту материнського корабля або навіть доставка її на Землю.

Новий метод збору зразків дозволить отримати матеріал прямо з кометного ядра, причому з будь-яких його ділянок на вибір, у тому числі небезпечних для космічних апаратів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрономи зробили революційне відкриття про комети

Проект кометного гарпуна ще не завершений. Зараз американці дослідним шляхом визначають найкращу форму наконечника, його розміри, масу, матеріал. Для цього вони стріляють прототипами в бочку з імітацією кометного грунту. Дослідники не можуть упевнено сказати, з яким по щільності матеріалом зіткнеться справжній зонд при візиті на комету. Чи буде це пухкий сніг з пилом або суміш льоду з камінням.

Для успіху подібної місії необхідно точно знати, за яких параметрів гарпуна (швидкість, маса, форма) і яких параметрів грунту досягається проникнення пенетратора на задану глибину.

Нагадаємо, що кометний матеріал люди вже добували, але зонд не наближався до комети дуже близько, а лише зібрав різноманітні частинки з кометного хвоста. Це дозволило дізнатися чимало нового про "сміття, що залишилося з часів утворення Сонячної системи".

Ще більші надії пов'язані з іншою місією: європейський апарат Rosetta повинен прибути до комети Чурюмова-Герасименко в 2014 році і висадити на її ядро маленький апарат для аналізу грунту на місці.

Зараз ви читаєте новину «NASA полюватиме на комети за допомогою гарпуна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути