Ексклюзиви
четвер, 14 січня 2021 21:14

Нас може залишитися 30 мільйонів

"Багато років в Україні середня очікувана тривалість життя нижча, ніж у світі. Наші люди живуть не менше, ніж в Африці. Але до середнього показника по земній кулі не дотягуємо, - каже в інтерв'ю журналу "Країна" доктор економічних наук, академік, директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

- Є певне зниження смертності. Але як це рахують? Базовий показник - повікові коефіцієнти смертності. Тобто кількість померлих ділять на кількість живих. Статистика показує правильно. Але що виносять у знаменник цього дробу? Держстат вважає, що українців 38 мільйонів, а насправді може бути 35. Тому зниження смертності, ймовірно, пов'язане з тим, що перебільшуємо кількість населення в державі. До 2050-го нас може бути 30 мільйонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усіх причетних до перепису репресували. Більшість розстріляли - Лібанова

Чого нам бракує для ривка в якості життя?

- Єдності. Кожен по-своєму бачить майбутнє і хоче, щоб усе було просто й одразу. А так не буває. Багато поколінь жили в умовах декларованого патерналізму в СРСР. Тепер вони ностальгічно згадують ті роки. Не тому, що було краще, а тому, що тоді були молоді й здорові. В Україні за 30 років жодна влада не сформувала європейських цінностей, відчуття відповідальності за своє майбутнє.

В Україні за 30 років жодна влада не сформувала європейських цінностей

і відчуття відповідальності за своє майбутнє

Є таке поняття "статево-вікова піраміда". На ній чітко видно, як і коли людей ставало менше. Громадянська війна, Голодомор, Друга світова, криза 1990-хо – були великі провали в народжуваності. Це досі відгукується. Всі демографічні успіхи мали до 1960-го. Середня очікувана тривалість життя в Україні становила 71 рік. Чехія, Франція, країни Балтії, Німеччина були позаду нас. У Швеції, наприклад, цей показник сягав 63 років. Та 2013-го там він зріс до 82. А в нас так і лишився 71. Відкотилися на останні місця в Європі.

До середини ХХ століття смертність намагалися знизити колективними зусиллями - вакцинацією, ліками від інфекційних хвороб, антибіотиками. До 1960-хо ці можливості вичерпали. Треба було залучати індивідуальні зусилля. Захід і пішов цим шляхом. А в СРСР суспільне було важливіше за приватне, не почали формувати стандарти здорового способу життя.

Смертність наполовину залежить від способу життя, по 20 відсотків - від генетики та екології і лише на 10 процентів - від розвитку медицини.

Повну версію інтерв'ю з Еллою Лібановою читайте в журналі "Країна" за 24 грудня 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Нас може залишитися 30 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути