Ексклюзиви
середа, 20 січня 2021 15:05

"Народ на локдауні спивається" - магазини наплювали на карантин і обходять заборони
6

Із 8 по 24 січня в Україні заборонено продавати у супермаркетах одяг, іграшки, канцтовари. Мають бути закриті непродовольчі ринки та магазини. Однак частина крамниць продовжують торгувати — продавці чатують на клієнтів біля магазинів, лишають на дверях номери телефонів і після дзвінка виносять потрібні речі. Підприємці створюють у соціальних мережах групи, куди запрошують користувачів та закликають приходити до них скуповуватися.

Gazeta.ua дослідила, як підприємці навчилися обходити карантин у різних містах.

- Інструменти, крани, змішувачі? Усьо є. Найдем товар на будь-який кошельок. Запакуєм швидко, - чоловік років 40 дмухає у долоні біля магазину сантехніки неподалік станції метро Мінська в Оболонському районі Києва вранці 19 січня. Представляється Олександром. Продукцію пропонує, коли люди проходять повз крамницю.

Замовляю шланг для душу за 110 грн. Продавець заходить у магазин. Із ним в середину заходити не дозволяє. Повертається за 5 хв.

- Кожен крутиться, як може. Переходити в інтернет — не варіант. У дрібних магазинів сайтів немає, - одягає рукавиці, запалює червоний Winston. - У людей бізнес упав. Двоє друзів на днях закрилися. Один торгував турецьким одягом, інший — інструментами. Набридло викручуватися, як оце я. Зате харашо пивним маркетам. Виручка велика, бо на локдауні народ спивається. Іти ж нікуди, а це хоч якась розвага.

Автор: https://dumskaya.net
  Непродовольчі магазини мають бути закриті 8-24 січня
Непродовольчі магазини мають бути закриті 8-24 січня


Продовжують працювати по столиці і експрес-перукарні. Згідно карантинних норм, клієнтів мають приймати після попереднього запису. Однак частина закладів цього не дотримуються і впускають клієнтів, які приходять з вулиці.

- Будемо вважати, що ви прийшли за попереднім записом, - говорить майстриня на ринку в Оболонському районі. - Клієнтів не набагато менше. Зате побільшало таких, що звуть робити стрижки до себе додому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За відсутність маски змушують відтискатися

У Черкасах теж продовжує працювати частина непродовольчих магазинів. На дверях вивішують таблички "Зачинено", але якщо клієнти приходять — їх впускають. Також приймають замовлення на товари по телефону. Кажуть людям час, коли підійти до магазину та забрати потрібні речі.

- У звичному режимі не працюємо, але повністю крамницю не закривала. Бо не мала би чим платити за оренду, - говорить власниця магазину одягу на околиці міста 45-річна Світлана. - Створила групи у соцмережах. Прошу покупців додаватися за знижки, виставляю фотографії одягу. Коли щось подобається — домовляємося на час. Клієнт приходить і обирає остаточно. Натовпи не пускаю, але як хто загляне — не жену.

В "Епіцентрі" натовпи приїжджають за товарами. От там дійсно вірус на вірусі

Інколи покупці підходять до дверей і просять товар, долучається до розмови продавець Микола, 38 років.

- Я підбираю і продаю, - каже. - Пускаю глянути усередину тільки, якщо людина точно не визначилася, що саме треба. Цілий прилавок же на вулицю не винесу. Не вважаю це порушенням. В "Епіцентрі" натовпи приїжджають за товарами. От там дійсно вірус на вірусі.

Автор: Ольга РУЖИЦЬКА
  Відділи з товарами, які заборонено продавати під час карантину, у супермаркетах обнесли загороджувальними стрічками
Відділи з товарами, які заборонено продавати під час карантину, у супермаркетах обнесли загороджувальними стрічками

Будівельні крамниці приймають клієнтів і у центральній частині обласного центру.

- Купив розетку та викрутку. Треба терміново для дому, - від будівельної крамниці з пакунком іде 53-річний Олександр Гончар. - Влада усе позакривала, а не пояснила, як людям бути в надзвичайних ситуаціях. От у мене потік кран, а інструменту не було. То мав чекати поки сусідів затопить?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як львів'яни купаються на Водохреще в мороз і карантин

Власники магазинів з непродовольчими товарами виправдовуються — перейти в інтернет їм тяжко, бо ж спеціалізований товар там важко підібрати та оцінити.

- Коли вдома ремонт, то треба власноруч покупку оглядати, заміряти, - говорить власник будівельного будинку-магазину Дмитро. - Ми працюємо. Вхідні двері обнесли червоною стрічкою, вікна зачинили. Але чорний вхід ззаду крамниці відкритий. Люди туди під'їжджають.

У одному зі спальних районів Полтави працюють магазини з продажу систем очищення води, колонок і котлів, будівельних сумішей. Клієнти стукають у двері та через скло пояснюють, який товар потрібен. Після цього їм дозволяють заходити в середину.

Чорний вхід одного з будівельних маркетів частково огороджений біло-червоною маркувальною стрічкою. Поруч на столі табличка із надрукованими телефонами та підписами біля них: електрика, сантехніка, столярка.

Автор: Ольга СТЕНЬКО
  Деякі будівельні магазини повідкривали у дворах запасні входи. Запускають через них клієнтів усередину, виносять замовлення
Деякі будівельні магазини повідкривали у дворах запасні входи. Запускають через них клієнтів усередину, виносять замовлення

Із дверей виходить чоловік у синій уніформі, тримає шланги. Із червоного Renault припаркованого неподалік, до нього прямують чоловік та жінка.

- А можна іще один набор, як ми брали? Тільки темно-сєрий. Для оббивки дверей, - говорить блондинка у штучній дублянці.

- Як маску маєте, то одіньте і зайдіть усередину, - відказує продавець. Просить підсобника провести клієнтку та показати товар.

Просять оплатити готівкою. Чеків не дають

Чоловік тим часом оглядає шланги.

- А є інші гібкі на кран? Або переходнік до смєсітєля. Бо ці до нього не підійдуть.

- Нє. Якщо кріплення не годиться, то це тільки на ринок.

- Та де! Там такого щас немає. От як кран поломаний отремонтірувать, єслі його нада вибрать, а все закрито? То тільки куплять і ставить другий. Спасіба, - сідає в машину та їде геть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мутація активніше уражає дітей. У Німеччині посилили карантин

За пару хвилин до двору заїжджає синя Audi. Водій робить замовлення. Чекає на вулиці.

Автор: Ольга СТЕНЬКО
  У супермаркетах заборонено торгувати непродовольчими товарами. Відділи із цими товарами огороджені червоними стрічками
У супермаркетах заборонено торгувати непродовольчими товарами. Відділи із цими товарами огороджені червоними стрічками

- Я тут мебєльні уголки замовив, бо поламався стіл на кухні, - підходить до нього молодик у чорному пуховику і зелено-коричневій в'язаній шапці. - Інтересно, чи карткою можна розрахуватися?

- Ні. Позавчора так розрахуватися намагався, то відмовили.

З дверей виходять продавці з замовленнями. Просять оплатити готівкою. Чеків не дають.

Історії про те, як непродовольчі магазини обходять карантинні заборони люди масово розповідають у Facebook.

"Ось, що було. Пішли ми із Сонею на Привоз за чоботами. Та частина Привозу, яка торгує одягом, зачинена. Але ми ж розуміємо, що у цьому місті не все так однозначно. Підходимо до групи циганок:
- Дівчата, доброго ранку.
- Доброго. Золото, прикраси, міняти?
- Чоботи на дівчинку.
- На дівчинку — прямо, направо, а потім ще раз направо. Зараз хлопчик покаже. Серьожа, іди сюди. Треба провести людей", - пише на власній сторінці одесит Віталій Гринчук.

Так зброю і наркотики купують, а ми речі

Подібні випадки на своїх сторінках описують українці й з інших міст.

"Терміново потрібні були шульки до швейної машини. Підходжу до магазину, на дверях написаний номер телефону. Телефоную, прошу зробити адресну доставку до входу у крамницю. За кілька хвилин виходить продавець з товаром. Всі задоволені", - написала Людмила Гадомська з Києва.

Автор: https://dumskaya.net
  Чоловік торгує шкарпетками, колготками, рукавицями на одному із ринків Одеси. Карантинні обмеження це забороняють
Чоловік торгує шкарпетками, колготками, рукавицями на одному із ринків Одеси. Карантинні обмеження це забороняють

Користувачка Olga Migush з Миколаєва поділилася своєї історію у групі А що там у ПП — А що там у ЄС.

"8 числа полетіла змійка на зимовому пальто. Надходять морози, іду на ринок без особливої надії. І тут під ніс тихо бубонить чоловік: "Взуття, взуття". Я так само тихо йому відповідаю: "Пальто, пальто". Чоловік гукає Світлану. З'являється фея-чарівниця. І я у новому пальто. Так зброю і наркотики купують, а ми речі", - написала.

Здавалося б, немає ніяких підстав не дозволяти працювати. Але ж ні — не можна. Повна дурня

Свою історію пов'язану з ремонтом одягу — виписала у Facebook Марина Кузнецова з Дніпра.

"У внучки порвалась по шву під мишкою куртка. Мороз, без куртки ніяк. Дзвонимо швеї, яка займається ремонтами. Вона працює — приходиш і віддаєш, а по готовності — забираєш. Здавалося б, немає ніяких підстав не дозволяти працювати. Але ж ні — не можна. Повна дурня", - написала користувачка.

Автор: Ольга РУЖИЦЬКА
  Під час карантину супермаркети не продають батарейки, контрацептиви, серветки тощо
Під час карантину супермаркети не продають батарейки, контрацептиви, серветки тощо

Експертна думка щодо карантину і спроб підприємців обійти обмеження

Андрій Новак, економіст:

- Здається, що владі вже бракує виправдань та аргументів на користь карантину (головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що не продавати непродовольчі товари у супермаркетах під час карантину - попросив бізнес, який займається реалізацією цієї продукції. Мовляв, не хочуть втрачати ще більше доходів, бо ж будуть закриті а маркети працюватимуть. - Gazeta.ua). Обмеження особливо ударять по середньому і малому бізнесу. Відновлюватиметься довго. Аби це пришвидшити, держава має залишити підприємців у спокої та звернути увагу на компанії, де найбільше тіньових грошей. Це крупні експортні та імпортні підприємства, що належать олігархам.

Олексій Голобуцький, політтехнолог:

- Влада не продумала деталі, як усе має працювати під час карантину. Наступила на попередні граблі. Те, що підприємці змушені обходити обмеження — ознака непрофесійності та некомпетентності уряду. Влада більше залежить від олігархічного бізнесу. Дрібні підприємства їм менш потрібні. Майже усі політики - вихідці із олігархічних груп, піклуються про свої інтереси. Тому постійно і конфліктують із ФОПами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ запевнило, що в Україні немає російських ПЛР-тестів

Володимир Курпіта, колишній директор Центру громадського здоров'я:

- Кількість випадків інфікування зменшується. Можна зробити висновок, що обходження деякими підприємцями обмежень не призводить до посилення епідемії. Або ж влада свідомо занижує показники. Думаю, уряд не реагує адекватно на ситуацію в країні, оскільки від 8 січня, коли розпочався жорсткіший карантин - захворюваність спадає. І це не пов'язано із обмеженнями, інакше тоді б позитивні показники були десь із 15 січня, а не відразу. Якщо це не обман, то доречно було б скоротити локдаун. Як складатиметься епідеміологічна ситуація далі - прогнозувати важко, тому дуже важливо вчасно реагувати на різні фактори. В грудні думали, що після свят всі почнуть хворіти, але так не сталося. Незрозуміло, чому тоді не відмінили локдаун. Його можна було би перенести на лютий, коли захворюваність дійсно може зрости.

У січні українці стали менше підтримувати локдаун, порівняно з груднем. 55% опитаних в Україні не думають, що обмеження знизять захворюваність, свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг", яке провели 14-16 січня.

Зараз ви читаєте новину «"Народ на локдауні спивається" - магазини наплювали на карантин і обходять заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути