вівторок, 22 квітня 2008 15:23

Найпопулярніші медичні міфи: інфаркт від сексу, антибіотики і алкоголь

Найпопулярніші медичні міфи: інфаркт від сексу, антибіотики і алкоголь

Заняття сексом можуть спричинити серцевий напад у чоловіків

Наскільки це не правда? Неправда. Ризик занадто перебільшений книгами і фільмами, у яких показують вмираючих чоловіків, застуканих під час забороненого сексу.

Що правда? Наукові дослідження показують, що шанси 50-річного некурця перенести серцевий напад прирівнюються до одного на мільйон о будь-якій годині. Заняття сексом збільшують ймовірність нападу до двох випадків на мільйон, але навіть тоді ризики все ще залишаються незначними.

Супутні міфи? Секс - це форма фізичних вправ. Насправді, він прирівнюється тільки до підняття сходами на другий поверх.

Гіпертонія викликає головні болі

Наскільки це не правда? Абсолютно не вірно. Астрономічно високий тиск крові, можливо, викликав би головний біль, але це рідкість.

Що правда? Гіпертонія (підвищений кров"яний тиск) зазвичай не має ніяких симптомів взагалі. Це - не хвороба, це - фактор ризику. Гіпертонію розглядають, як хворобу, лише щоб скоротити ймовірність удару або серцевого нападу у майбутньому, а не для того, щоб ви почували себе краще.

Супутні міфи? Міф, що гіпертонія викликає запаморочення. Ні, запаморочення - це побічний ефект лікування.

Діабетики хочуть цукру

Наскільки це не правда? Неправда. Діабетикам доводиться відмовитися від споживання цукру і вони іноді його потребують, якщо рівень глюкози в їх крові дуже низький. Тому висновок, що потяг до цукру прирівнюється до діабету зрозумілий, але неправильний.

Що правда? Діабет не спричиняє надлишок цукру, просто діабетики мають проблеми з обміном речовин.

Супутні міфи? Діабетикам потрібно купувати спеціальну продукти і напої з пониженим рівнем цукру. Вони не потребують цього - простої здорової дієти буде достатньо.

Жінкам потрібно перевіряти свої груди

Наскільки це не правда? Абсолютно не вірно.

Що правда? Дослідження показали, що звичайний самоаналіз не дає результатів для виявлення раку грудей,тому що пальці недостатньо чутливі, щоб виявити пухлину. Насправді, самоаналіз може нашкодити. Як? Збільшивши рівень стресу і неспокою.

Супутні міфи? Є точна паралель з самоперевіркою яєчок у чоловіків - сумнівна діяльність, яка продовжує отримувати популярність, тому що звучить, як хороша ідея.

Дієти позбавляють від холестерину

Наскільки це не правда? Неправда. Лікарі рідко пописують дієту тільки тому, що вам потрібно понизити рівень холестерину.

Що правда? Здорова дієта хороша ідея. Але якщо ви хочете понизити холестерин, ви ймовірно будете розчаровані. Оскільки, навіть у дослідженнях, найкращим досягнутим результат було 10% пониження рівню холестерину. Більше того з холестерином справляється ваша печінка, тому з дієти тут толку мало. Холестерин зазвичай лікують статинами.

Супутні міфи? Високий холестерин - привід для паніки - це - просто фактор ризику, подібно до гіпертонії.

Головні болі самі по собі можуть бути симптомом пухлини мозку

Наскільки це невірно? Абсолютно невірно.

Які факти? Проста статистика може позбавити вас від головного болю. Врешті-решт, ваш терапевт щодня стикається з цим симптомом, але виявляє пухлину мозку лічені рази за всю свою практику. Подібні неприємності практично завжди викликають і інші симптоми: припадки, зміни особистості або неспокій.

Супутні міфи? Що слід робити томографію. Шанси виявити незначні, але шанси викликати стрес досить високі.

Не можна змішувати антибіотики і алкоголь

Наскільки це не правда? Цілком, за винятком антибіотику метродіназолу

Що правда? Будь-яка взаємодія алкоголю фактично зі всіма антибіотиками неістотна, або настільки мала,що є недоречною. Метродіназол, антибіотик, що лікує різноманітні інфекції, - виключення до цього правила. Змішаний навіть з невеликою кількістю спиртного, він викликає блювоту.

Супутні міфи? Що ви повинні завжди закінчувати свій курс антибіотиків. Це зазвичай нічого не міняє.

Ваша хронічна втома, можливо, викликана анемією

Наскільки це не правда? Неправда.

Що правда? Втомлюваність зазвичай (у відсутності інших симптомі) спричиняє спосіб життя, наприклад стрес і відсутність фізичних навантажень. Помірну анемію може викликати дефіцит заліза, особливо в жінок. Оскільки через хронічну втому часто назначають аналіз крові, звичайно виявляють і анемію, тому припускають помилково, що вона і є причиною.

Супутні міфи? Втому можна вилікувати вітамінами - хоч хімік, можливо, говорив би вам інакше.

Вакцинація проти грипу спричиняє грип

Наскільки це не правда? Абсолютно не вірно. У вас могла б боліти рука, а бо ви перенесли б легку лихоманку.

Що правда? Вакцина не містить живих мікробів і не може викликати грип. Але, оскільки вакцинація проводиться восени, період нежитю, багато пацієнтів пов"язують її з хворобою.

Супутні міфи? Якщо ви здорові, вакцинація не потрібна. Фактично, вона рекомендована всім кому за 65, навіть якщо вони почуваються добре, повідомляє Times Online.

Зараз ви читаєте новину «Найпопулярніші медичні міфи: інфаркт від сексу, антибіотики і алкоголь ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути