Ексклюзиви
середа, 28 травня 2008 13:37

Найнебезпечніші пляжі світу (ФОТО)
5

Слова "відпустка" і "пляж" часто сприймають як синоніми. Американські сім"ї в 2006 році зробили 55 мільйонів поїздок на пляжі, згідно даним Асоціації туристичної індустрії США.

У тому ж році австралійські сім"ї зробили близько 17 мільйонів поїздок на пляжі, згідно даним урядового агентства Туризм Австралія.

У більшості випадків пляж - це приємний досвід для відпочиваючих різного віку. Але як же щодо всіх цих жахливих історій, які нам всім доводиться чути. Це атаки акул (недавно акула убила плавця на пляжі Солану Біч в Каліфорнії), випадки, коли купальники тонуть, або коли їх жалять медузи - в минулому році медуза стала причиною смерті шестирічного хлопчика на островах Тіві на північ від Дарвіна в Австралії.

Так, ці речі відбуваються, але не так часто як ви думаєте, говорить доктор Стівен Летерман, директор Міжнародного центру досліджень ураганів і Лабораторії прибережних досліджень Міжнародного університету Флориди в Маямі.

"Найбільший страх людей - це акули", говорить Летерман, який щорічно обнародує список 10 кращих пляжів Сполучених Штатів. "Але насправді, в даному випадку у вас більше шансів зірвати джек-пот в лотереї, ніж стати об"єктом нападу акули".

У 2007 році у всьому світі були зафіксовані всього 112 випадків, коли акули кусали людей, згідно даним Міжнародного реєстру нападів акул, який складається спеціалізованими організаціями, що базуються у Флориді. Тільки один з цих інцидентів був із смертельним результатом, в більшості ж випадком мали місце лише незначні укуси.

У минулому році більше всього нападів акул на людей - 17 - було зафіксовано у берегів пляжу Нью-Смірна Біч у Волісії, Флорида.

Тим часом, Джордж Берджесс, директор Міжнародного реєстру нападів акул, з великим небажанням погоджується називати ці інциденти "нападами". В більшості випадків довжина акул, що мешкають у берегів Флориди, не перевищує 180 сантиметрів, і вони швидше реагують на рух, ніж намагаються з"їсти. Якщо людина, яку укусила акула, не намагається боротися з нею, акула з набагато більшою вірогідністю віддалитися, усвідомивши, що не зловила на цей раз ідеальну здобич.

"Як правило, інциденти викликані помилкою ідентифікації", говорить Берджесс. "Якщо людина агресивно намагається витягнути частину тіла пащі акули, можна пошкодити або порвати сухожилля, і буде потрібно хірургічне відновлення. Але може обійтися без каліцтв на все життя".

Що може стати причиною серйозних каліцтв або смерті, так це морська оса, що мешкає поблизу берегів Північної Австралії відома також як кубомедуза. За останніх 100 років кубомедузи стали причиною смерті 60 людей, згідно даним австралійського Центру контролю захворювань. Цифра, можливо, не дуже вражаюча, але щорічно через укуси морських ос близько 40 людей на північному узбережжі Австралії потрапляє в лікарні.

Морська оса має найшвидкодіючу отруту серед всіх відомих видів медуз. Отрута може викликати порушення роботи серця і, як результат, втрату свідомості, зупинку серця і смерть ужаленої людини протягом п"яти хвилин.

Ще одна загроза, якої зазвичай не додають значення, - це блискавки.

За словами Стівена Летермана, люди на пляжі є найвищими точками, а це означає що вони стають мішенями для блискавок під час гроз. Не раз декілька пляжів в США - такі як Нью-Смірна і Клірвотер у Флориді, які в Національній службі погоди охрестили Столицею Блискавок, - доводилося евакуювати і потім закривати через загрози такого характеру.

Але якщо ви керуєтеся здоровим глуздом, зазвичай на пляжі вам нічого не загрожує, як підкреслює Летерман і ділиться своїми порадами: по-перше, не плавати в забрудненій воді.

Звичайно, ви не помрете, побувавши на забрудненому пляжі - такому, наприклад, як Хекс Поїнт в окрузі Кент, штат Меріленд, але, ви з великою вірогідністю може захворіти.

По-друге, уважно вивчіть пляж і поверхню води перед тим, як йти купатися, щоб уникнути відбійних хвиль, які можуть бути особливо небезпечні на таких пляжах Мерріт Айленд і Кокоа в окрузі Бревард у Флориді. І сховайтеся в приміщенні, якщо бачите, що наближається шторм.

Тоді як всі вищезазначені факти можуть в якійсь мірі звучати загрозливо, інші, менш очевидні погрози підстерігають пляжників скрізь. "Для мене небезпека номер один - це сонячні опіки", говорить Летерман.

Віддзеркалення піску підсилює дію ультрафіолетових променів в три-чотири рази, збільшуючи небезпеку сонячного опіку. І ми знаємо, що це зрештою може закінчитися меланомою", нагадує учений.

Отже, дуже важливо носити сонячні окуляри і обмежувати перебування під прямими променями сонця. - 60 тисяч випадків меланоми, виявлених в Сполучених Штатах в 2007 році, мають бути достатньо переконливими. Тому що, врешті-решт, ніхто не хоче асоціювати пляж з чимось поганим. "Відпочинок на пляжі як би переносить вас в молоді роки", говорить Летерман. "І в більшості випадків, він просто чудовий", резюмує він. Цензор.НЕТ.

Зараз ви читаєте новину «Найнебезпечніші пляжі світу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути