вівторок, 24 жовтня 2023 16:29

Спецтема: Війна Росії проти України

"Найкращий та найгірший": український публіцист назвав два варіанти закінчення війни

"Найкращий та найгірший": український публіцист назвав два варіанти закінчення війни
Війна високої інтенсивності в Україні може змінитися війною низької інтенсивності. Фото: колаж ТСН

Війна в Україні може закінчитися або тимчасовим перемир'ям уже наступного року, або протистояння стане війною низької інтенсивності і триватиме ще кілька років.

Зокрема, війна високої інтенсивності в Україні може змінитися війною низької інтенсивності через те, що Росія втрутиться в новий світовий конфлікт. Таку думку в інтерв'ю "Еспресо" висловив український публіцист Віталій Портников.

"Війна високої інтенсивності зміниться до низької. І навіть якщо не зміниться, закінчиться ця війна якимось перемир'ям у найближчі рік-два. В будь-якому разі війна низької інтенсивності, враховуючи, що у диктатур будуть інші інтереси, вона дасть нам можливість зменшити кількість жертв і почати розвиватися. І це найгірший варіант", - зазначив він.

Найкращий варіант, за словами Портникова, - це мир.

"Росія обов'язково ще кудись втягнеться. Сил нема, але так цей режим існує. Вони зараз втягуються, допомагаючи ХАМАСу чи ще комусь. Це однаково залізо - снаряди, ракети, безпілотники. І якщо цим займається Росія та Іран - розтягуються конфлікти в іншим місцях, це зменшує рівень конфлікту тут", - вважає Портников.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна створила спільне оборонне підприємство із німецьким концерном Rheinmetall - Шмигаль

Публіцист пояснив, що війна низької інтенсивності - це щось схоже на війну часів АТО. Саме так, на його думку, Україна може навіть отримати шанси звільнити свої території.

"І з одного боку, глобалізація конфлікту - це дуже небезпечно, але це локалізує конфлікт тут. Нам потрібно боротися за локалізацію конфлікту тут. І тут багато говорять "ой, про нас забудуть", про нас ніхто не забуде. Але так, Росія не матиме можливості грати цю багаторівневу гру, бо в неї не буде економічної можливості", - пояснив він.

Тому, за словами Портникова, якщо буде перемир'я - воно не буде щасливим для нас і це буде вже наступного року.

"Або війна низької інтенсивності, яка навіть дасть нам можливість сподіватися на відновлення територіальної цілісності. Війна низької інтенсивності - це те, що було в АТО. А ми зараз набагато краще озброєні, ніж тоді. Ми можемо мінімізувати втрати", - вважає Портников.

Він також зауважив, що і раніше прогнозував конфлікт на Близькому Сході, проте тоді до цього ніхто серйозно не поставився. Тепер він вважає, що у світі можливі й інші протистояння. Портников прогнозує падіння диктатур через 30-40 років.

Україна не вестиме переговори про припинення вогню з Росією, доки Москва відмовляється повернути окуповані українські території, включно з Кримом.

До цього не буде жодних переговорів з країною-агресоркою. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю Kyodo News.

Він висловив переконання, що ситуація докорінно зміниться, як тільки із Заходу прибудуть винищувачі F-16 для посилення протиповітряної оборони України.

Водночас він сказав, що важко передбачити час, необхідний для повернення всієї окупованої Росією території України.

Зараз ви читаєте новину «"Найкращий та найгірший": український публіцист назвав два варіанти закінчення війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути