четвер, 11 червня 2009 14:45

Найбагатші українці збідніли на $84 млрд

Найбагатші українці збідніли на $84 млрд

Найзаможнішим українцем став бізнесмен Рінат Ахметов, очоливши таким чином список 50-ти найбагатших українців.

Лідером падіння у 2009-му виявився Роман Лунін, власник мережі Велика Кишеня. Всього за один рік його статок обвалився - капітал скоротився в 11 разів. З 24 мільярдерів у 2008-му в списку найбагатших залишилося лише четверо. Це традиційно донецький бізнесмен Рінат Ахметов, його дніпропетровський колега Ігор Коломойський і два інших вихідця з Дніпропетровська - Віктор Пінчук та Геннадій Боголюбов.

$ 9,6 млрд. - вартість активів Ахметова. Така цифра дозволяє йому очолити список і російських мільярдерів. А другий в українському рейтингу, Ігор Коломойський, претендує лише на 19-е місце в рейтингу російського капіталізму.

Сумарна вартість активів 50 найзаможніших українців рекордно обвалилася на $ 83,9 млрд. Цієї суми цілком вистачило б, щоб погасити всі корпоративні борги українських компаній.

Вперше в рейтинг 50 найзаможніших українців потрапила жінка. Це Філя Жебровська, співвласниця фармацевтичної компанії Фармак. У нинішньому ТОП-50 багатіїв всього чотири щаблі посіли новачки. Це Іван Гута (N 28), Володимир Загорій (N 36), Жебровська (N 38), а також Данило і Михайло Корилкевичі (N 45).

Незважаючи на те, що активи Ахметова подешевшали на 70%, він як і раніше залишився найбагатшою людиною на території колишнього СРСР Статок його найближчого переслідувача росіянина, Михайла Прохорова, оцінюється в суму на $ 100 млн. менше.

Найбільше за рік постраждали ті, хто працює в банківській сфері. Список ТОП-50 покинули шість банкірів. З десяти банкірів залишилися всього четверо, та й ті в сукупності втратили в активах 79%. Темпи падіння вартості активів вітчизняних фінансистів зворотно пропорційні швидкості їх зростання напередодні кризи. Минулого року українські фінустанови в середньому дорожчали на 50-60%. Для порівняння, польський чи чеський банк набирав на рік до 20% додаткової ваги.

Банкірів у списку потіснили представники аграрного сектору та харчової промисловості. Тепер у рейтингу 14 осіб, так чи інакше пов"язаних із сільським господарством або виробництвом продуктів харчування.

Швидкість падіння українських мільярдерів і мільйонерів у цьому році була втричі вищою, ніж у середньому в світі. У той час як найзаможніші українці за рік в середньому збідніли на 75%, мільярдери в усьому світі за останні 12 місяців, за даними журналу Forbes, в середньому втратили лише 23% вартості своїх активів.

За матеріалом Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Найбагатші українці збідніли на $84 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути