вівторок, 05 лютого 2013 12:11

Нацкомісія з моралі у 2012 році заборонила 260 видів продукції

Нацкомісія з моралі у 2012 році заборонила 260 видів продукції
Фото: osvita.mediasapiens.ua

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі, не дивлячись на те, що Кабінет міністрів має намір ліквідувати НЕК, будує плани на 2013 рік. Серед них, зокрема, антиалкогольна кампанія і створення інституту громадських інспекторів, які відстежують факти порушення норм моралі.

Про це виданню "Комерсант-Україна" заявив голова комісії Василь Костицький.

"Україна є одним з лідерів споживання алкоголю", - сказав він.

Саме тому в планах комісії на майбутній рік значиться, наприклад, проведення в Україні антиалкогольної кампанії.

"У нас немає відомств, які займалися б профілактикою алкоголізму, тому ми маємо намір взяти цю функцію на себе", - пояснив Костицький.

Комісія збирається також створити інститут інспекторів у сфері захисту моралі. Ці люди будуть працювати на громадських засадах і повідомляти в громадські колегії комісії про факти порушення законодавства у сфері моралі. Співробітники комісії будуть виносити попередження, а якщо це не допоможе - звертатися до органів влади, пояснив голова комісії.
Згідно ж наданому напередодні звіту про свою діяльність у 2012 році, члени Національної експертної комісії здійснювали контроль за змістом телепрограм, реклами, публікацій у друкованих ЗМІ та інтернеті, а також комп'ютерних ігор на предмет порушень закону "Про захист суспільної моралі".

Комісія прийшла до висновку, що в минулому році в Україні спостерігалася "масштабна пропаганда алкоголізму, насильства, розповсюдження продукції порнографічного характеру".

Наприклад, в НЕК вважають своєю заслугою тимчасове закриття виставки "Апокаліпсис і відродження", яка демонструвалася в Києві у травні-червні минулого року. Комісію не влаштував Восьмисерійний анімаційний фільм "Акт", що демонструвався на виставці. Його зміст було визнано "продукцією порнографічного характеру". Комісія проаналізувала також більше 50 комп'ютерних ігор. В іграх Manhunt II, God of War II, Soldier of Fortune II, The Darkness II і Мortal Kombat були виявлені елементи насильства та жорстокості.

Небезпечною для життя і здоров'я була визнана гра "Собачий кайф", за правилами якої гравець повинен себе душити.

Комісія дослідила 11 мультфільмів, зокрема "Гріффіни", "Сімпсони", South park, "Шрек", "Маша і Ведмідь", "Лунтік", "Губка Боб", "Телепузики", які, "на думку громадськості, пропагують жорстокість, насильство, брудну лайку, збочення і розповсюдження порнографії ". Всього у 2012 році в комісії досліджували 5201 вид продукції, в тому числі фотографії, фільми і мобільний контент. Більше 260 видів продукції були визнані такими, що не відповідають нормами моралі.

Слід зазначити, що 31 січня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект Кабінету міністрів про ліквідацію НЕК.

Зараз ви читаєте новину «Нацкомісія з моралі у 2012 році заборонила 260 видів продукції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути