Ексклюзиви
пʼятниця, 23 квітня 2021 11:39

Набув чинності закон про мобілізацію резервістів. Що змінилося

Набув чинності закон про мобілізацію резервістів. Що змінилося
Набрав чинності закон про мобілізацію резервістів. Фото:nadbugom.in.ua

У п'ятницю, 23 квітня, набув чинності закон про створення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, який регулює питання мобілізації резервістів на добу.

Документ опублікувало видання "Голос України" в четвер.

Закон дозволяє оперативно, впродовж доби, залучити наявний резерв - у разі загострення ситуації в зоні бойових дій або порушення кордонів держави. До резерву увійде невелика група громадян, які мають бойовий досвід.

Закон також упорядковує військовий облік призовників, зокрема резервістів.

Уряд запроваджує новий електронний програмний продукт - автоматизовану систему "Оберіг". Планують об'єднати вказаний електронний реєстр військовослужбовців з іншими держреєстрами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У РФ запустили фейк щодо "загальної мобілізації" в Україні: в МЗС відреагували

Також змінилися покарання для призовників і військовозобов'язаних. За порушення правил військового обліку й регулярності відвідання центрів комплектації резервістами їм загрожує штраф у 510-850 грн, за повторне порушення - 850-1700 грн.

За порушення мобілізаційної підготовки громадян штрафуватимуть на 1700-3400 грн і на 3400-5100 грн - посадових осіб. Повторні порушення загрожують громадянам штрафами в 3400-5100 грн, посадовим особам - у розмірі 5100-8500 грн.

За умисне псування або втрату військово-облікових документів накладатимуть штрафи в 510- 50 грн, у разі повторних випадків - від 850 грн до 1700 грн.

Президент Володимир Зеленський 21 квітня підписав закон щодо призову на військову службу резервістів в особливий період. Закон запроваджує новий різновид військової служби. Отже, в особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби в резерві та/або зараховані до оперативного резерву.

29 травня 2020 року Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради невідкладний законопроєкт, що передбачає запровадження призову резервістів оперативного резерву першої черги без оголошення мобілізації.

Проєкт передбачає запровадження нового виду військової служби – військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Зараз ви читаєте новину «Набув чинності закон про мобілізацію резервістів. Що змінилося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути