середа, 19 вересня 2012 16:36

На Закарпатті угорську зробили регіональною в Берегівському районі

На Закарпатті угорську зробили регіональною в Берегівському районі
Фото: looo.org.ua

Вслід за містом Берегове Закарпатської області угорську мову зробили регіональною і в Берегівському районі. Таке рішення прийняли депутати вчора на черговому засіданні сесії районної ради. Відтепер пленарні засідання сесій супроводжуватимуться синхронним угорським перекладом, рішення оприлюднюватимуться двома мовами.

Також керівництво району планує використовувати у діловодстві й документації угорську мову поруч із українською. Нею проводитимуться сесії, конференції, збори та інші офіційні зібрання, які буде організовувати виконавчий апарат ради. З ініціаторами нововведення - мером Берегового Іштваном Гайдошем та головою Берегівської районної ради Андрієм Бігарі - Gazeta.ua зв'язатися не вдалося: чиновники два дні поспіль не беруть слухавки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник запевнив, що школи отримають підручники бажаною мовою

Заступник голови Берегівської районної ради Адальберт Браун від коментарів категорично відмовився. Вчора увечері, після того як Берегівська райрада прийняла рішення, прес-служба Закарпатської обласної організації Партії Регіонів розповсюдила заяву із коментарем мера Берегового, голови Демократичної спілки угорців України Іштвана Гайдоша.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Проголошення угорської регіональною нічого не означає"

"Це історичне рішення для нашого району та для всіх угорців, котрі проживають на його території. Почавши реалізовувати на території міста Берегова окремі положення Закону "Про засади державної мовної політики", ми зробили чималий крок у напрямку реалізації прав національних меншин. Однак, він навіть у порівняння не йде із кроком сьогоднішнім. Угорська потроху виборює свої законні права. І за це потрібно подякувати як згадуваному вже закону "Про засади державної мовної політики", так і його ініціаторам – Партії регіонів", - написано у заяві прес-служби ЗОО Партії Регіонів з посиланням на Іштвана Гайдоша.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорська мова стала регіональною в Береговому

Нагадаємо, угорець Іштван Гайдош йде на парламентські вибори під 73-м номером у списку Партії Регіонів. До речі, на території Берегівського району, згідно з даними офіційного перепису населення, проведеного у 2001 році, проживає 54 тисячі осіб. 76% із них вважають себе угорцями за національністю.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті угорську зробили регіональною в Берегівському районі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути