неділя, 25 квітня 2010 21:31

На Вінничині віряни захопили церкву і підпалили її зсередини

На Вінничині віряни захопили церкву і підпалили її зсередини

У селі Россоша Липовецького району Вінницької області під час богослужіння у храм прп. Дмитра Солунського, де правив недільну Літургію настоятель протоієрей Павло, зайшли представники Української православної церкви (КП). За словами прихожан, вони почали вимагати залишити приміщення. Після відмови виштовхнули настоятеля з храму.

"Священики у неділю мають службу правити, а чого ці батюшки не в своїх церквах, а приїхали нашу захоплювати? – обурилась місцева Олена Юрченко. – Схопили нашого отця Павла за волосся, штурхали його, щоб вигнати з церкви. Звичайно, ми постояли за нього. Мене в живіт вдарили, мені ось око роздерли, іншій жінці лоба побили. Як так можна, щоб люди у рясах таке витворяли? У нас 900 чоловік за Московський патріархат, а у них всього 130".

Після цього отець Степан, який з лютого керівництвом Київського патріархату призначений настоятелем храму, залишив у храмі шістьох своїх прихожанок і вийшовши закрив приміщення ззовні.

Протоієрей Павло Кучерук у січні 2010 року разом з частиною пастви перейшов з Київського патріархату до Московського. На його місце єпархія Київського патріархату призначали отця Стефана з сусіднього села Кожанка. Віряни Московського патріархату не пускали нового священика правити у церкві.

Близько 12 год до храму під"їхав архієпископ Тульчинський і Брацлавский Іонафан. Його зустріли співом "Христос Воскрес!". Під ноги кидали тюльпани та нарциси.

Представники Київського патріархату стояли на порозі храму і кричали: "Люди не дайте їм пройти!" Владика пройшов по сходах, після чого біля дверей почалась бійка. Правоохоронці намагались стримати людей. Раптом з-за чинених дверей храму почав йти густий темний дим. В натовпі почали говорити, що це ті хто там забарикадувались і підпалили себе. Хтось викликав пожежників. Міліціонери відтіснили людей з ганку, заглянули крізь щілину у церкву і попросили відкрити, щоб подати води, аби затушити вогонь.

З-за дверей повідомили, що води не треба. Жінки підпалили поминальні книжки вірян Московського патріархату, вогонь перекинувся на скатертину і доріжку. Загасили своїми силами. Через 10 хвилин під"їхав загін спецпризначення "Титан" та пожежна машина.

"Титанівці" оточили кільцем сходи і нікого не пускали до дверей. Після переговорів було вирішено – жінки з храму виходять, храм опечатують до вирішення справи у суді.

В селі Россоша вже є одна церква МП, де править отець Олекснадр.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «На Вінничині віряни захопили церкву і підпалили її зсередини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути