Ексклюзиви
понеділок, 25 червня 2012 22:53

На Вінничині встановили пам'ятний знак 46 загиблим у автокатастрофі, яку приховувала радянська влада

24 червня у селі Букатинка Чернівецького району Вінничини відкрили пам'ятний знак на місці, де у аварії загибли 46 людей. Автокатастрофа сталася у 1967 році. Тоді про це не розголошувалося.

Вперше зібралися свідки подій, учасники, які залишилися живими. Цей пам'ятник знак виготовив місцевий художник Олексій Альошкін. За його словами, цю аварію вважали найбільшою за кількістю жертв на Україні у той час.

"Автобус Моївка-Могилів-Подільський їхав через наше село. У 44-місний "ЛАЗ" набилося 91 людина. Хоча водій просив усіх не заходити, казав, що автобус несправний. Але люди не зважали. У Букатинці загорілася коробка передач. Водій вимкнув мотор і відкрив двері та крикнув: "Люди рятуйтесь". Дехто встиг вискочити з автобуса. Дорога якраз пішла вниз, автобус набирав швидкість і люди почали кричати. Місцеві думали, що це автобус з весілля. Так автобус розігнався і на повороті перед річкою водію не вдалося викрутити кермо. Автобус перевернувся. Однією частиною врізався в акацію, іншою — у хату. Зніс півхати. Добре, що дядько Денищук перейшов з дитиною в іншу кімнату. А то б їх завалило", - сказав Альошкін.

На місці аварії загинуло 33 людини. У лікарні — решта.

"Водій помер у лікарні на третій день. Ті, хто вижив, каліками на все життя залишилися. Багатьом повідривало руки чи ноги. А напередодні аварії кільком людям снилися віщі сни. Наприклад, Денищуку — чорна хмара над його хатою. А одній жінці - чотири колиски, які тонули у річці. У неї у день аварії загинули двоє дітей та двоє внуків", - розповів художник.

Пам'ятний знак Альошкін виготовив за 20 днів з каменю-пісковику. Збоку вибито прізвища загиблих.

Зараз ви читаєте новину «На Вінничині встановили пам'ятний знак 46 загиблим у автокатастрофі, яку приховувала радянська влада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути