Ексклюзиви
неділя, 29 жовтня 2023 09:40

На відкриття українського стадіону приїхали 2 тис. артистів

На відкриття українського стадіону приїхали 2 тис. артистів
9 років тому відкрили "Арену Львів". Фото: sport.24tv.ua

29 жовтня 2011 року відбулося урочисте відкриття стадіону "Арена Львів". Його зводили для майбутнього Чемпіонату Європи із футболу Євро-2012, що проходив в Україні та Польщі. Новий стадіон мав обслуговувати спортивні та розважальні події найвищого рівня і масштабу.

У цей день для львів'ян та гостей міста більше 2 тис. артистів, циркачів, спортсменів підготували грандіозну шоу-програму. Завершив святковий вечір виступ американської співачки Анестейші та величезний феєрверк. Свято зібрало повний стадіон: близько 35 тис. людей.

Серед міст-кандидатів на проведення Євро був Львів. Основний стадіон міста - "Україна" - не відповідав вимогам турніру, тож було вирішено будувати нову арену.

21 травня 2007 року німецька компанія Hochtief Construction презентувала проєкт стадіону. Його почали будувати на південній околиці Львова - на автошляху М 06, що є частиною європейського транспортного коридору № 5, між житловим масивом Сихів і селом Сокільники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як футбольна індустрія переживає кризу 2020 року?

Розробником проєкту стадіону виступило "Конструкторське бюро Альберта Віммера", яке проєктувало стадіони для проведення фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2008 року в Австрії. Разом з австрійцями працювала львівська фірма "Арніка".

Львівський стадіон став 3-м найдорожчим стадіоном в історії України (після НСК "Олімпійський" та "Донбас-Арени"). За кількістю місць для глядачів посідає 4-те місце в Україні, за освітленістю поля - перше.

Вартість будівництва стадіону спричинила критику й дискусію на тему доцільності та прозорості таких витрат. Кошторис проєктної документації мав складати тільки 10,6 млн грн. Однак напередодні будівництва сума виявилась більшою на понад 27 млн. Багато українців вважають, що стадіон став "золотим" для бюджету держави завдяки халатності, чи злому умислу чиновників.

Уже 15 листопада 2011-го на стадіоні відбулася перша офіційна гра - товариський матч між національними збірними України та Австрії. Матч закінчився перемогою української збірної з рахунком 2:1.

8 жовтня 2011 року в Києві відбулася урочиста церемонія відкриття реконструйованого НСК "Олімпійський". Перший матч на ньому запланували уже за місяць. Грали збірна України та Німеччини.

Свято влаштували справді помпезно: перекриті дороги, тисячі гостей, купа преси. Розважала публіку співачка Шакіра. За це їй заплатили $1 млн. Закінчилося свято майже півгодинним феєрверком.

Зараз ви читаєте новину «На відкриття українського стадіону приїхали 2 тис. артистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути