Ексклюзиви
середа, 11 липня 2007 14:00

На узбережжі Тасманії знайдений найбільший гігантський кальмар (ФОТО)

 
На узбережжі Тасманії був знайдений найбільший з гігантських кальмарів Architeuthis, викинутий на берег прибоєм. Діаметр куполу молюска майже два метри, такий же розмір має основна частина тіла. На жаль, довжину щупалець оцінити не можна, оскільки вони дуже серйозно пошкоджені.

Architeuthis можуть досягати 10 метрів в довжину і важити 275 кг. Знайдений кальмар має вагу 250 кг. Співробітники парка, де був виявлений молюск, витягнули його тіло з води. Гігантські кальмари, яких раніше моряки приймали за міфічних монстрів, харчуються рибою і дрібнішими молюсками. Минулого року рибаки Фолклендських островів зловили особину 8,62 метра завдовжки.

Учені вважають, що гігантські кальмари, які живуть на глибині 200-700 метрів і володіють очима розміром з волейбольний м"яч, є найкрупнішими представниками тваринного світу. В середині зими вони збираються в зграї в холодних водах континентального шельфу Австралії, де харчуються рибою-гренадером. На кальмарів полюють кити, мігруючі на північ з Південного Океану.

Вперше океанські дослідники з Японії змогли сфотографувати живого гігантського кальмара у вересні 2004 року на глибині 900 метрів, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «На узбережжі Тасманії знайдений найбільший гігантський кальмар (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути