Ексклюзиви
четвер, 27 березня 2008 09:44

На Уралі більше сотні шахтарів влаштували страйк під землею

У Свердловській області Росії більше ста шахтарів оголосили страйк, відмовившись виходити на поверхню. Вони вимагають збільшення заробітної плати і поліпшення умов праці.

Гірники шахти "Червона шапочка" (належить ВАТ "Севуралбокситруда" ("СУБР"), підприємство "РусАл") спустилися в забій напередодні увечері, 26 березня, і не повернулися. Представники працедавця вже розмовляли з ними, проте досягти угоди не вдалося. Шахта як і раніше не працює, в ній перебувають 123 людини. Страйкуючі просять, щоб до них пустили представників профспілки.

"Страйк розпочато через те, що керівництво "РусАла" абсолютно ігнорує вимоги, висунуті незалежною профспілкою", - розповів ИТАР-ТАСС технічний інспектор профспілки гірників Олександр Калугін.

Так, минулого тижня представники гірничо-металургійної профспілки були в Москві на переговорах з "РусАлом". "Ситуація (із зарплатнею) тягнеться дуже давно, і, мабуть, люди просто не витримали", - повідомив РИА "Новости" представник обласної федерації профспілок. На сьогоднішній день середня зарплата шахтарів складає 17 тисяч рублів (близько 700 доларів).

Головне, чого хочуть добитися страйкуючі, - це збільшення тарифної ставки на 50%. Крім того, шахтарі незадоволені режимом трудового дня і плануванням робіт з видобутку бокситу у вихідні.

За цим фактом зараз проводять перевірку співробітники прокуратури міста Сєвєроуральськ, де розташоване підприємство.

Адміністрація шахти ситуацію поки не коментує.

Конфлікт робочих і власників шахти "Червона шапочка" тягнеться вже давно. Одна з найбільш масштабних незадоволеностей працівників вилилася в страйк в 1989 році.

У 90-х на СУБРі також виникали незадоволеності умовами праці. Останній раз там страйкували в 2003 році: тоді на поверхню відмовилися виходити 800 гірників.

У квітні 2007 року СУБР увійшов до складу об"єднаної компанії "РусАл". В середині серпня керівник первинної організації Незалежної профспілки гірників Росії ВАТ "Северо-уральський бокситовий рудник" Валерій Золотарьов подав позов до суду на керівництво підприємства. Претензія полягає в тому, що дирекцією СУбРа самовільно припинено перерахування профспілкових внесків на рахунки профспілкової організації, що призвело до підриву діяльності НПГ Росії на СУБРі. Суд визнав правоту профспілки, проте гірники стверджують, що рішення суду менеджментом копальні не виконуються, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «На Уралі більше сотні шахтарів влаштували страйк під землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути