середа, 16 січня 2019 19:02

На українських митницях з'явилися "таблиці з цінами", як при Януковичі

На українських митницях з'явилися "таблиці з цінами", як при Януковичі
На українських митницях з'явилися "таблиці з цінами", як при Януковичі. Фото: Zaxid.net

Підприємці заявляють про появу на митницях спеціальних таблиць з цінами, за якими тепер треба розмитнювати товари.

Кілька подібних таблиць опублікувала на своїй сторінці в Facebook глава Комітету з питань митної справи Громадської ради при ДФС Галина Вдовіна.

"Впровадження чергових таблиць і паралізація роботи суб'єктів зовнішньо-економічної діяльності по всій країні - різко нагадало "минулі час ". Просто дежавю! Залишилося тільки дочекатися Клименка (міністр доходів і зборів при президенті Вікторі Януковичі Олександр Клименко - Ред.) На чолі Служби і в принципі все! ", - написала Вдовіна.

Вона закликала інших підприємців не миритися з беззаконням і свавіллям і почати активно діяти. Крім того, Вдовіна пообіцяла найближчим часом провести екстрене розширене засідання Митного комітету із залученням журналістів та депутатів, щоб закликати керівництво Державної фіскальної служби України порозумітися з платниками податків.

Раніше в професійній митній групі "Митники" повідомили, що ДФС ввела нові ризики і індикативні ціни на імпортні вантажі.

У вівторок, 15 січня, на всіх митницях країни зупинилося оформлення вантажів через відключення Єдиної автоматичної інформаційної системи ДФС. Згідно з офіційним повідомленням, відключення системи було викликано проблемами з серверним обладнанням, які вдалося вирішити до кінця дня.

Однак насправді відключення бази було пов'язано з введенням в неї нових ризиків і індикативної вартості товарів.

"Відтепер всі оформлення будуть проходити через відділ митної вартості ДФС, який буде контролювати відповідність ціни декларування новими цінами. І якщо суб'єкт сам не підняв вартість, декларація буде блокуватися, і оформлення буде неможливо.

Вже зараз можна очікувати колапс, схожий за своєю суттю на те, що відбувається з бляхами. Але масштаби, зрозуміло, на кілька порядків більше. Справа в тому, що в відділі митної вартості працюють тільки 4 людини, і вони повинні обслуговувати всю країну. Це фізично неможливо, навіть якщо працювати цілодобово ", - наголошується в публікації на "Митники".

У свою чергу бізнес відреагував на різке зростання індикативних цін і, відповідно, митних зборів зупинкою розмитнення вантажів.

"Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності, комусь дуже потрібні ваші гроші. Якщо ви поступетесь цей раз, то індикатів в таблиці буде все вище і вище. У вас є ваші контракти і є зобов'язання, на тому і стоїмо, об'єднуємося", - написала на своїй сторінці в "Фейсбуці" член Громадської ради при ДФС України Лілія Головко, закликавши підприємців зупинити розмитнення імпорту.

"Керівництву ДФС наплювати, що підвищення митної вартості відіб'ється на роздрібній ціні товару і ляже на плечі простого українського покупця, якому "дуже добре" зараз живеться! Моя пропозиція - вантажі не оформляти, повернути назад або вивантажити на СТЗ. Зрештою, у вас є 10 днів, використовуйте їх розумно ", - додала вона.

В даний час підприємці готують звернення до Громадської ради при ДФС Києва та України, до Кабінету Міністрів, прокуратуру і бізнес-омбудсмена.

Тим часом, за даними джерел, тільки на Київській митниці вже зупинилося оформлення близько 200 контейнерів.

Зараз ви читаєте новину «На українських митницях з'явилися "таблиці з цінами", як при Януковичі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути