вівторок, 21 березня 2023 22:40

На території Києво-Печерської лаври знайшли низку порушень

На території Києво-Печерської лаври знайшли низку порушень
На території Києво-печерської лаври знайшли низку порушень. Фото: УНІАН

Під час перевірки Києво-Печерської лаври було виявлено низку порушень договору оренди, укладеного з Української православною церквою Московського патріархату.

Ці порушення можуть бути підставою для розірвання договору оренди про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю, повідомляє Міністерство культури і інформаційної політики.

Серед виявлених порушень – самовільна перебудова, добудова, перепланування пам'яток культурної спадщини, спорудження новобудов на території заповідника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епіфаній відреагував на істерику РПЦ щодо лаври і звернувся до монахів

Було зафіксовано нецільове використання об'єкта державної власності, зокрема підвалу 1914 року. Також ідеться про неналежне утримання пам'ятки архітектури місцевого значення – книжкового складу, корпусу 113.

Також УПЦ (МП) передало корпуси в суборенду Митрополії УПЦ та Київській духовній академії та семінарії: зареєстровано 20 сторонніх юридичних осіб

"На території Києво-Печерської лаври працює комісія з перевірки наявності, умов зберігання та стану збереженості культурних цінностей, що передавалися з Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічому монастирю) Української православної церкви", – нагадує пресслужба МКІП.

Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" направив листа представникам російської церкви про розірвання договору оренди.

Ті мають звільнити будівлі і споруди до 29 березня.

Представник РПЦ в Україні, митрополит Павло Лебідь заявив, що не піде з лаври.

Торік заповідник поінформував представників російської церкви, що з 1 січня не продовжує договір користування Успенським собором і Трапезною церквою.

Зараз ви читаєте новину «На території Києво-Печерської лаври знайшли низку порушень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути