понеділок, 19 серпня 2013 16:38

На Світовому конгресі Українців у Львові говоритимуть про звільнення Тимошенко

На Світовому конгресі Українців у Львові говоритимуть про звільнення Тимошенко
Фото: dailylviv.com

На 20 Світовому конгресі українців у Львові збереться близько тисячі представників української спільноти  із 30 країн світу. 20-22 серпня в головному корпусі університету "Львівська політехніка" триватимуть пленарні сесії, презентації та обговорення питань світового українства.

Основними заходами, що пройдуть у рамках конгресу, стануть IV Міжнародна науково-практична конференція "Світове українство як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті: "...Землякам моїм в Україні і не в Україні" та ІІ Міжнародна конференція "Тарас Шевченко та кобзарство",

"Культурна частина буде присвячена 200-літтю із дня народження Тараса Шевченка. Свідомо робимо це на рік раніше, аби привернути увагу громадськості світу до цієї дати. Шевченкові національні формули-настанови, формули-сподівання, формули-застереження – це адресовані нам, його нащадкам, заповіти для утвердження української нації, консолідації світового українства, побудови Української держави, збереження і плекання української національної ідентичності", -  каже голова організаційного комітету Ірина Ключковська.

Участь у Конгресі візьмуть  Президент Світового конгресу Українців Євген Чолій, голова Європейського союзу українців Ярослава Хортяні, заступник Генерального директора Центру Разумкова, Василь Чалий, письменник Євген Сверстюк та інші.

На початку серпня Президент Світового конгресу Українців Євген Чолій надіслав Президенту Віктору Януковичу листа, в якому закликав звільнити Юлію Тимошенко. Європейський суд визнав її ув'язнення незаконним ще у квітні цього року. Представники Канадської групи сприяння демократії мають намір обговорити на конгресі радикальні дії та акції по звільненню Тимошенко.

Основним питанням на пленарних сесіях буде питання Євроінтеграції України, відзначення 80 річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні. У Львові покладуть символічні 5 колосків до пам'ятнику Тараса Шевченка та проведуть панахиду. Основну пам'ятну церемонію планують провести у Києві 23 листопада за участю національних делегацій з різних країн світу. Обговорять подальшу роботу над визнанням голодомору геноцидом у різних країнах.  А також обговорюватимуть питання неналежної правової незахищеності трудових мігрантів та їхніх родин.

Під час проведення IV Міжнародної науково-практичної конференції "Світове українство як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті" відбудуться презентації відеопроектів, книг та інструментів, покази фільмів української діаспори, численні виставки вітчизняних митців та дизайнерів, зокрема Роксолани Богуцької, виставки, присвячені Голодомору.

Буде вернісаж сучасних українських художників "Українські акценти" та презентацію альбому "Світ його привітав" (Пам'ятники Шевченка на Львівщині), виставку "У страшному тридцять третьому…" Голодомор 1932-1933 рр. за документами Центрального державного архіву зарубіжної україніки.

Учасники і гості конгресу матимуть також нагоду ознайомитися із виставкою дитячих малюнків із Полтавщини, присвячених Голодомору 1932-33 рр. "Пам'ятай свій рід", побувати на презентації унікального музичного інструмента торбана, реконструйованого Юрком Фединським із США, переглянути відеопроект "Українські дітки у світі читають "Кобзар" тощо. У ці дні відбудеться і цікава мистецька акція "Художники малюють під звуки бандури".

Конгрес завершиться великим концертом з нагоди 200-ліття Тараса Шевченка у залі ім. С. Людкевича Львівської обласної філармонії.

Зараз ви читаєте новину «На Світовому конгресі Українців у Львові говоритимуть про звільнення Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути